Nästa artikel
SFVF anmäler AC-säljare
NYHETER

SFVF anmäler AC-säljare

Publicerad 30 juli 2015 (uppdaterad 30 juli 2015)
Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF) polisanmäler tre företag som säljer "gör-det-själv"-satser för påfyllning av bilars luftkonditionering. SFVF menar att detta strider mot såväl miljökrav, säkerhetsregler samt hälsa.
Hösten 2014 varnade SFVF för riskerna med att bilägare privat arbetar och fyller på med köldmedium från i sin AC ”gör det själv kit”.

Eftersom postorderförsäljningen fortsätter med alla de risker som föreligger för såväl konsumenter och bilverkstäder samt paketdistributörer polisanmäler SFVF tre av dessa företag som säljer köldmedia.

– Hanteringen av köldmedia omgärdas av ett omfattande regelverk och arbetet får endast utföras av behöriga, certifierade, företag med rätt teknik både för påfyllning och omhändertagande av den växthusdrivande AC-gasen, säger Bo Ericsson, vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening och påpekar att den fria hanteringen av AC-gasen även snedvrider konkurrensen.

– Genom vår polisanmälan vill vi få myndigheterna att ta den farliga hanteringen på allvar och inte som hittills skyffla över den på någon annan, tillägger Bo Ericsson.

Enligt SFVF:s anmälan hävdas att det innebär betydande personrisker, dels för den som gör påfyllningen men framförallt för en ovetande servicetekniker som får ta hand om en påfylld bil i andra hand. Det gäller inte bara brandrisken utan även en risk att serviceutrustning kontamineras och förstörs med höga kostnader för bilägaren.

Även kvalitet och renhet på dessa produkter kan ifrågasättas. System med till exempel HFC 134a är känsliga för fukt och tillsammans med olja bildar syrahaltiga sönderfallsprodukter som kan förstöra komponenter och packningar med ytterligare ökad läckagerisk.

Behållare som köps på postorder av konsumenter transporteras av åkerier och förvaras hos postombud följer inte alltid regelverket för ADR (transport av farligt gods) 

Det som SFVF anfört regleras av Köldmedieförordningen SFS 2007:846 och att göra ingrepp utan certifikat är en överträdelse som finns beskriven i Miljösanktionsförordningen SFS 2012:259.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.