Nästa artikel
Semestermissen kan kosta dig 2500 kr
Nyheter

Semestermissen kan kosta dig 2500 kr

Publicerad 2024-07-11 10:00
Att strunta i reglerna för cykelhållare eller lasthållare kan innebära en rejäl bötessmäll. Även ett tillfälligt knep som många tar till är olagligt.

Att använda en lasthållare eller cykelhållare baktill på bilen är ett enkelt sätt att få med sig fler prylar på semesterresan. Men den som inte har koll på reglerna riskerar en att åka på en bötessmäll.

Det är nämligen krav på att registreringsskylten alltid ska vara synlig, även om du använder exempelvis en cykelhållare som täcker för den ordinarie registreringsskylten.

Att strunta i reglerna kostar 2 500 kronor vid en poliskontroll.

Från och med den 2 februari 2022 är det tillåtet att använda en tredje registreringsskylt som fästs på cykelhållaren eller lasthållaren. Den kostar 62 kronor och kan beställas direkt från Transportstyrelsen.

Den som har bråttom iväg på semesterresa kanske tillverkar en egen skylt att fästa baktill på bilen. Men det är heller ingen bra idé – även det kan nämligen resultera i böter på 2 500 kr.

– Man får inte tillverka egna registreringsskyltar. Det är bara polisen som får göra tillfälliga registreringsskyltar om man har förlustanmält en registreringsskylt, säger Jimmy Danielson på sektionen för regelinformation på Transportstyrelsen, till Vi Bilägare.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.