Nästa artikel
Se upp för vilt på vägarna
NYHETER

Se upp för vilt på vägarna

Publicerad 21 september 2015 (uppdaterad 2 oktober 2019)
Med höstens ankomst blir det återigen dags att vara extra uppmärksam på viltolycksrisken. Här är några saker att tänka på!

Delar man upp det stora årliga antalet viltolyckor på årets dagar blir det både mer hanterbart, och mer skrämmande. Bara i Sverige sker det varje dag fler än 110 olyckor med främst rådjur, älg och vildsvin. Detta visar statistik från Nationella Viltolycksrådet.

Enligt Viltolycksrådet uppgick det totala antalet polisrapporterade viltolyckor i slutet av augusti 2015 till 26 747 st, varav 21 787 med rådjur, 2 388 med älg och 1 594 med vildsvin. För förare och passagerare är krockarna med älg de mest riskfyllda. Vid övriga viltolyckor skadas oftast enbart djuret och fordonet. För att minska olycksrisken finns det saker man som förare kan vara extra uppmärksam på. 

– Inga årstider är mer riskfyllda än andra, men man ska anpassa farten och vara extra vaksam när man kör vid gryning och skymning eftersom djuren är mer aktiva då. Det är också viktigt att respektera viltvarningsskyltar, det finns ju en anledning till att de står där de står. Många djur rör sig dessutom i flock, så om ett djur har passerat vägen är det alltså stor risk att minst ett till kommer strax efter, säger Jens Gustafsson, Jägarnas Riksförbund. 

Det är Renault Försäkring som i ett pressmeddelande delar med sig av sin kunskap om hur bilister undviker olyckor. Alexandra Giers, Renault Försäkring, berättar om varför det är viktigt att bilägare känner till riskerna med vilt på vägen.

– Vi vill hjälpa våra kunder att undvika olyckor med bilen. Det är viktigt från trafiksäkerhetssynpunkt, men också ur ett ekonomiskt perspektiv. Om fler är medvetna om riskerna kan både liv och pengar sparas.

Så gör du om du råkar ut för en viltolycka:

  • Alla krockar med björn, varg, järv, lodjur, älg, kronhjort, dovhjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår och örn ska snarast anmälas till polisen på 112 – även krockar som ser lindriga ut. Att inte anmäla en sammanstötning är straffbart och belagt med böter.
  • Placera ut varningstriangel för att varna andra bilister.
  • Märk noga ut platsen, helst med en viltolycksremsa. Detta är viktigt för att en eftersöksjägare enkelt ska kunna hitta olycksplatsen och förkorta lidandet för djuret.
  • Om krocken gäller något av de större djuren som älg, vildsvin, björn eller varg är det klokt att sätta upp markeringen minst 100 meter från olycksplatsen.
  • Försök inte att själv avliva det skadade djuret om du inte har den kunskapen.

Källa: Nationella Viltolycksrådet

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.