Nästa artikel
SBSV vill ha limegul skylt vid vägarbete
NYHETER

SBSV vill ha limegul skylt vid vägarbete

Publicerad 27 februari 2019
SBSV, Sveriges Branschförening för Säkrare Vägarbetsplatser, lanserar förslaget på mässan På Väg på Elmia i Jönköping den 13 – 14 mars. Tydligare att uppfatta för ögat och som ett genomgående färgtema på alla skyltar, markeringar och kläder vid vägarbeten menar de.

Kan limegult bli den nya färgen för att få säkrare markering av vägarbeten och därmed bättre efterlevnad av bilister? SBSV arbetar aktivt med förslaget och hoppas det ska bli verklighet. Att visa upp det under På Väg är ett sätt att uppmärksamma vilken effekt den nya färgen skulle ha och frågan drivs av deras kommitté ”Varna och Vägleda” som främst har som syfte att få till en förändring via Transportstyrelsen. SBSV tar även upp frågan i kontakter med Trafikverket och Arbetsmiljöverket.

– Limegult ger en tydlig och klar identitet av vägarbetsplatsen. Färgen har en bättre kontrast än någon annan färg och man ser den bättre både i dagsljus och i skymningsljus. Den används redan i dag på de flesta vägarbetskläder, säger Thomas Bergendahl, vd på Berlex AB, som arbetat med produkter för trafiksäkerhet i över 40 år.

Han är sammanhållande inom SBSV för att bygga upp ett helt vägarbetsområde i entrén till mässan På Väg, så att alla besökare kan se och uppleva vad en annan färg än dagens traditionella färger skulle kunna ge för intryck.

– När samma färg upprepas blir det tydligt för fordonsförare att de kör in i och befinner sig i ett vägarbetsområde där det kan ställas krav på trafiken för att säkerheten ska kunna upprätthållas för både vägarbetare, fordonsförare och oskyddade trafikanter. Inramningen blir därmed tydlig och lätt att uppfatta för alla som vistas där. Det blir även en tydlig märkning av var vägarbetet slutar, säger Thomas Bergendahl och fortsätter Vetenskapliga undersökningar har gjorts om upptäckbarheten. Det är därför alla varselkläder är limegula. Färgen används redan i dag i viss utsträckning i en del länder för att förstärka vägmärken. Tanken är att all tillfällig vägarbetsskyltning ska vara i denna färg. Exempelvis kan en vägvisare för en tillfällig omläggning till ett mål uppfattas direkt och tydligt. I dag är dessa skyltar orange. Det är bra, men limegult är betydligt bättre. Svart text på limegul bakgrund ger en betydligt större kontrastverkan än exempelvis svart text på orange bakgrund. Det är därmed tydligare och lättare att förstå, speciellt för de som har defekt färgseende, så kallad färgblindhet. Gult uppfattas som gult, orange blir oftast något helt annat. Cirka tio procent av befolkningen har defekt färgseende.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.