Bild
Nästa artikel
NYHETER

SAIC Maxus, en hisnande husbil

Publicerad 27 februari 2021 (uppdaterad 1 mars 2021)
I de flesta fall följer husbilars konstruktion mallen men då och då dyker det upp något som verkligen skiljer ut sig. SAIC Maxus är en av dessa, vad sägs om två våningar och hiss?

Kinesiska SAIC Maxus V90 Villa Edition bjuder på extra allt. Visst har vi sett slide-out och slide-back förut, även slide-up förekommer även om det nog är den ovanligaste varianten av utrymmesexpansion. Övervåningen på den här modellen ska nog dessutom ses lite som ett 12,4 kvadratmeter stort penthouse med fönster åt alla håll och dessutom en liten terass. Att man därutöver tar sig upp till sitt penthouse med en hiss ger lite extra att skryta med inför campinggrannen. Frågan är om den inte är den första husbilen överhuvudtaget som utrustats med hiss, inte ens lyxhusbussarna med slide-up har oss veterligen kommit med den finessen. Spektakulär är en rimlig benämning och funktionerna kräver inte mer än en knapptryckning.

Vad är det då för företag som ligger bakom denna mycket speciella konstruktion? SAIC Maxus grundades 2011 genom ett uppköp av det konkursmässiga LDV Limited från Storbritannien. Idag säljer de cirka 60 000 fordon per år i Kina men i Europa erbjuder de enbart elektriska skåpbilar i olika storlekar och utföranden. På hemmmarknaden är utbudet dock betydligt bredare och i oktober 2020 presenterade företaget spjutspetsmodellen för sin tekniska utveckling med SAIC Maxus Life Home V90 Villa Edition.

I hopfällt skick liknar SAIC Maxus en vanlig alkovhusbil, om än med en större alkov än brukligt. Inredningen är spartansk om man inte vill kalla den modern, själva kallar fabriken den minimalistisk flygfartsestetik. Den L-formade sittgruppen dominerar och självklart finns ett rejält tilltaget bord, allt anordnat så det blir en stor säng när man ska sova. Vill man titta på TV slår man på den stora bildskärmen och njuter även av ljudet från högtalaranläggningen, allt betjänat via en app eller röst- respektive geststyrningssystemet. X-Connect RV Smart System kallas det. Nedervåningen är väl tilltagen och har en golvyta på hela 20 kvadratmeter när slid-out-sektionerna är utfällda. Bottenvåningen rymmer även ett kök som är utrustat med bar, spis, ugn och ho. Kylskåpet är placerat vid ingången medan badrummet ligger bredvid hissen.

Övervåningen är sparsamt möblerad med en U-formad sittgrupp och vill man vara lite mer privat kan fönstren göras mörka, annars har man utmärkt utsikt över nejden. Vill man grilla tar man hissen ner, går ut och drar fram grillmodulen som är placerad under garaget. 

Gratis är det dock inte att bli ägare till en SAIC Maxus V90 Villa Edition och så bör det tilläggas att den inte ens säljs i Europa. Runt 400 000 USD, eller 2,68 miljoner Yuan, är vad som begärs vilket väl får sägas är ungefär tredubbelt mot de vanligaste varianterna av standardhusbilar. Men då får man ta i beaktande att Maxus V90 Villa Edition även har en hiss.

Här kan du se fabrikens Youtube-video.
 

Relaterade bildspel

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.