Bild
Nästa artikel
Alla hjärtans dag

Så maxar ni romantiken med husbilsmys

Publicerad 2022-02-13 08:00 (uppdaterad 2022-02-15 16:08)
Jimmie Öbom chefredaktör husbil och husvagn med fru Phanit

Husbil & Husvagns chefredaktör Jimmie Öbom med fru Phanit myser gärna i en husbil eller husvagn.

Husbil är lika med romantik. Åtminstone om man får tro 8 kända husbilsprofiler. Här är deras tips inför Alla hjärtans dag.
Finns det något mer romantiskt sätt att fira Alla hjärtans dag den 14 februari än i husbilen? Eller alla romantiska tillfällen för den delen? Med något gott att äta och mysigt ljus, på en vacker ställplats?

Nej, tycker förstås vi på Husbil och Husvagn – och några till som vi frågat.

Här är chefredaktörens, reseledarnas och bloggarnas bästa tips.

Så maxar de romantiken i husbilen:
Chefredaktören: "Man kan släppa vardagens bekymmer"

Husbil och Husvagns chefredaktör Jimmie Öbom och Phanit Tospakdee firar 12-årig bröllopsdag just på Alla hjärtans dag. Förutom redaktionens olika husbilar och yrkets testbilar har de haft en Malibu Van DB 600 och senare även ett hembygge, en minimal Opel Vivaro som syns på bilderna.

Varför är det romantiskt med husbil?
– Har det med kemi att göra? Lim och sandwichväggar alltså? Nej skämt åsido, det blir väl som att vara i en trygg koja, en koja som dessutom är flyttbar och kan lämna vardagen utom synhåll? Vardagens bekymmer kan släppas (och nya uppkomma!), säger Jimmie.

– Phanit blir romantisk av frukt och färska råvaror så jag brukar parkera nära sånt när vi är ute oavsett om det är apelsiner, blåbär eller svamp. Det blir som upplagt för romantik, oavsett vad som läggs i ordet. Glatt humör till exempel!
 
Hur gör ni om ni vill fixa det ännu mer romantiskt i er husbil?
– Ingen av oss är superromantiska med ljus och så, men god mat och dryck på en fin plats är en sak. Det är också bra att inte vara för sent ute och leta övernattning om man reser. Någon form av avstressande aktivitet, promenad eller annat är bra att hinna med innan kvällen, säger Jimmie.

– Men egentligen är vi morgonmänniskor så våra promenader under tidiga morgnar i diverse byar och städer runtom i Sverige och Europa har varit väldigt romantiska. Promenader som gärna får avslutas med frukost på ett kafé. Ett av de bästa vi varit på låg i Luxemburg, om ni har vägarna förbi...
 
Har ni tips på en romantisk plats dit ni åkt med husbilen?
– 
Det finns så många. Gillar man storstad och värme så är campingen i Benidorm oväntat romantisk (kanske inte sommartid). Annars en gratis ställplats i tokmysiga franska Cleebourg (Alsace) med utsikt över vinodlingarna. Annars att stå vid ett lagom strömmande vatten i norr där det går att dricka vattnet och bada, det är också fantastiskt romantiskt (i myggfria augusti!), säger Jimmie.

– Just Alla hjärtans dag infaller dock på vintern, som bekant, och den dagen kan firas på valfri plats – bara det görs innanför limmade sandwich-väggar!
Reseledarna: "Vi skapar en musikgrotta"

Margareta
och Bobo Jonilson firar silverbröllop om några veckor. De är välkända skribenter i Husbil och Husvagn och anordnar resor under namnet Nomadliv. Själva kör de en Randger 540.

Varför är det romantiskt med husbil?
– Vi kommer bort från de nötande vardagssysslorna och rår om vår gemensamma tid på ett annat sätt än hemma. Vid längre resesträckor uppstår också många samtal i kupén, där vi upptäcker att vi fortfarande har en hel del att säga varandra och vara nyfikna på, säger Margareta.

– Och så finns det ju en tillrande förväntan om vad som väntar oss när vi kommer fram!
 
Hur gör ni om ni vill fixa det ännu mer romantiskt i er husbil?
– Vi är nog mer romantiska utanför än inuti husbilen. När vi kan vandra i några timmar på en vacker plats och vid återkomsten slå oss ner i kvällssolen under markisen med färska skaldjur och ett svalt vitt vin – då mår vi som bäst, säger Margareta.

– En annan situation är när vi släcker allt ljus och skapar en musikgrotta i vår lilla tvärbädd bak i plåtisen. Då spelar det ingen roll hur det ser ut utanför husbilen. Och det är bara en fördel om det regnar på plåttaket.
 
Har ni tips på en romantisk plats dit ni åkt med husbilen?
– Fricamping med egen strand vid Djuprämmen i Lesjöfors för den som vill ha avskildhet i underbar miljö, säger Margareta.

– Bländvackra Cancale i franska Normandie kan få vilket hjärta som helst att klappa extra. Och ställplatsen i Leucate Village i Sydfrankrike åker vi till när vår franska vardag har haft för många måndagar ett tag.
 
Husbilsbloggarna: Vi åker till havet!

Gunilla och Micke Trevik gifte sig före jul och passade samtidigt på att fira Gunillas 50-årsdag. De bloggar om sitt husbilsliv på varahusbilsresor.se och gör gärna livet festligare med lite bubbel i sin Adria Sonic Supreme 710 SL.

Varför är det romantiskt med husbil?
– Vi har en tavla hemma där det står "Together is our favorite place to be", när jag såg den första gången tänkte jag att precis så är det ju! Den måste jag ha! I husbilen, som är som en mindre "etta", är man ju verkligen tillsammans – hela tiden. Man får också uppleva en massa roligt tillsammans, säger Gunilla.

Hur gör ni om ni vill fixa det ännu mer romantiskt i er husbil?
– Ljus, ljusslingor, ljus igen, och självklart bubbel och mat! Mannens hjärta går ju genom magen sägs det ju – så jag hade fixat en riktigt god middag och dukat fint. Vill man slippa bestyr så kan man förbeställa trerätters på många restauranger som man sedan bara värmer. Fiffigt! säger Gunilla.

– När jag frågade Micke vad han tyckte sa han "se till att man kört ner stödbenen" – jag frågade om jag fick citera honom på det och det sa han att jag fick. Behöver jag säga att han inte är jätte-romantisk?

Har du tips på romantisk plats dit ni åkt med husbilen?
– Självklart en plats vid havet! Vi har ett par härliga minnen, bland annat ett på Sandviks camping på Öland. När vi kom fram en sen kväll tog vi fram soffan, gjorde en drink och satte oss och tittade på solnedgången!

– Ett annat är från en sommarkväll på Marstrands ställplats, där vi satt ute till sent. Vi kunde inte gå in för det var så enormt härligt, man såg svanar som simmade i månskenet. 
Äventyrsbloggarna: "Vi känner hur gott livet tillsammans är"

Håkan Söderman
och Carina Ekroos har bloggen husbilsresorochäventyr tillsammans. De lever ett aktivt liv i sin Dethleffs alkovbil – och i det livet ingår också romantik.

Varför är det romantiskt med husbil?
– Det kan vara både romantiskt och mindre romantiskt med husbil. Man lever tillsammans på en liten yta, säger Carina.
 
Hur gör ni om ni vill fixa det ännu mer romantiskt i er husbil?

– Vi äter god mat, dricker ett gott vin, dukar fint och tänder ljus, sgäer Carina.
 
Har du tips på romantisk plats dit ni åkt med husbilen?

– En romantisk plats kan vara precis var som helst. Det handlar mer att man känner samhörighet, säger Carina.

– Bland det finaste vi gjort var när vi stod med utsikt över Vättern. Vi hade sett en skylt med utsiktsplats Hjässan. Vi tog våra mountainbikes, cyklade genom skogen i blöta och mjuka traktorspår, uppför grusvägen, över stenar och is för att till slut komma till ett utsiktstorn. Trots att vi frös om fötterna i våra cykelskor och var leriga upp till knäna njöt vi av varenda sekund. Det är fint och romantiskt att känna hur gott livet kan vara tillsammans.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.