Ser du den som blir lurad av en bedragare framför dig som någon som är gammal, kanske lite virrig och glömsk?
Då har du fel.
Vem som helst kan råka illa ut när de ska köpa eller sälja sin husbil. Det kan till exempel handla om personer som låtsas sälja husbilar som inte tillhör dem, eller förmedlare som säljer din husbil och behåller pengarna själv. Bedragarna är förslagna yrkeskriminella som lever på att lura av andra pengar. De vet vad de gör – och kan vara mycket svåra att stå emot.
– Det är deras livsstil, det är deras jobb. De tränar på det här hela tiden. Det gör förstås att de blir mer slipade, speciellt i det sociala spelet – att utge sig för att vara någon annan än de är, säger Lotta Mauritzson, brottsförebyggare på polisens nationella bedrägericenter.
Men det finns tecken som avslöjar bedragaren och de ska du vara uppmärksam på om du ska köpa en begagnad husbil. Här listar Lotta Mauritzson de viktigaste varningssignalerna.
Så känner du igen husbilsbedragaren:
• Säljaren försöker stressa dig
– Det vi vill varna för är när en säljare försöker stressa dig till ett beslut, säger Lotta Mauritzon. Det är typiskt för de här bedragarna, du måste betala handpenning/köpeskilling på en gång annars hotar de att sälja någon annan, och så skickar du pengarna fast du vet att du inte borde.
Gör så här: Ta aldrig ett snabbt beslut. Det finns tid. Betala inte utan att ha kollat upp personen och husbilen. Be att få legitimation, kolla namnet på google och/eller Facebook och slå upp registreringsnumret på Transportstyrelsens sajt eller app. Allt för att få veta om det är rätt person som säljer.
• Säljaren identifierar sig inte
– Du får inte alla personuppgifter, kanske bara ett namn. Eftersom det handlar om mycket pengar är det viktigt att du tar legitimation på säljaren. Det är inte ok att säga att man glömt ta med legitimationen, säger Lotta Mauritzson.
Gör så här: Backa alltid om personen inte kan bevisa vem hen är. Enligt principen inget leg – inget köp.
• Husbilen säljs till pangpris
– Ett väldigt bra pris är alltid en starkt varningssignal, säger Lotta Mauritzson.
Gör så här: Är det ett bra pris ska man dra öronen åt sig. Varför skulle ägaren till ett fint fordon vilja sälja det till underpris? Var extra noga att kolla upp personen och registreringsnumret.
• Du får inte träffa säljaren eller se fordonet
– Allt som förhindrar att du inte kan göra det du normalt vill göra: se fordonet, träffa säljaren och så vidare, är varningssignaler. Det här kan röra sig om ganska mycket pengar så jag tycker man borde vara extra försiktig, säger Lotta Mauritzson.
Gör så här: Godta inga ursäkter: Att husbilen är uppställd i en annan stad, att säljaren precis fick corona… inget ska hindra dig från att få se vad du köper innan du betalar, eller att träffa säljaren. Det handlar trots allt om höga summor.
• Du ska betala till en ny person
– Om du träffar en person, som verkar vara den som säljer husbilen, men som sedan vill att betalningen skickas till ett annat namn, ska du verkligen kolla upp det, säger Lotta Mauritzson.
Gör så här: Betala bara till säljaren, inte till en annan person. Det rör sig troligen om en målvakt. Återigen: kolla att det är rätt person som står som ägare, och skicka bara betalning till ett konto med den personens namn på.
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.