Det är lätt att få klimatångest i dessa dagar, men innan du i panik går och säljer husbilen och skaffar dig en häst och kärra istället, ger vi dig en rad tips på hur just du som är husbilsåkare kan jobba för ett bättre klimat.
Du är ju redan bra på att spara utrymme, energi och vatten, eller hur? Det är en bra början! Ska vi hinna vända utvecklingen innan det är för sent bör vi europeer helst ner i 1,5 ton CO2e per person och år, är budskapet från FN:s klimatorgan IPCC.
Det, kära vänner, är inte lätt. Dit når vi nämligen redan om vi är två vuxna personer som bor i en normaluppvärmd lägenhet på åttio kvadratmeter i ett flerfamiljshus.
Men bara för att vi inte lär nå ända fram till målet i vår egen livstid – givet att medelåldern på husbilsåkare är rätt hög – behöver vi ju inte spä på klimatförändringarna mer än nödvändigt.
Å ena sidan bränner vi onekligen en del fossilt bränsle när vi färdas, men å andra sidan är vi fantastiskt duktiga på att leva på liten fot när vi är ute i husbilen
Det första vi behöver göra är att erkänna problemet. Visst har temperaturen på jorden varierat genom årmiljonerna utan vår påverkan, men det är knappast en slump att den nu pågående klimatförändringen satte ordentlig fart jämsides med industrialiseringen i mitten av 1800-talet.
”Men”, invänder någon. ”Det spelar väl ingen roll vad jag som liten obetydlig människa gör, för det är ju industrin som är de stora skurkarna!”
Nja, hälften av all klimatpåverkan i västvärlden står hushållen för. Så visst spelar det roll hur var och en agerar i vardagen. I nuläget lever vi svenskar som om det funnes fyra jordklot.
När vi väl har hackat i oss allt detta, är den goda nyheten att vi faktiskt kan göra skillnad genom rätt små ingrepp i våra rutiner.
För oss husbilsåkare är situationen dubbel. Å ena sidan bränner vi onekligen en del fossilt bränsle när vi färdas, men å andra sidan är vi fantastiskt duktiga på att leva på liten fot när vi är ute i husbilen. Så varför inte ta med den goda vanan hem?
Här listar vi 15 tips som du kan tänka på om du vill fortsätta åka husbil med hyfsat gott samvete:
1. Undvik flyg. Det första vi kan göra är att låta bli att flyga. Vi har ju ett härligt fordon att resa med, så det bör vara ett ganska lätt val att göra. En flygresa till Thailand motsvarar en resa med husbilen från Stockholm till Malaga och hem igen, men husbilsresan kan för det mesta delas på minst två, till skillnad från flygstolen. Vi har heller inte räknat in alla kringtransporter i anslutning till Thailandsresan och inte hotellboendet, utan enbart själva flygresan.
2. Se över ditt boende. Många husbilsåkare skalar redan ner sitt boende och flyttar till en mindre lägenhet i flerbostadshus för att slippa tänka på trädgården när de är ute och åker. Det kanske är något för dig också? Kan du och kärestan samsas på några få kvadratmeter långa tider på året ska ni nog klara att minska ytan därhemma också.
3. Bli en snålare människa! Det kanske inte låter så kul att bli en snål typ, men du vet ju redan hur man gör för att snåla på vattnet, gasolen och elen när du är ute med husbilen. Försök tänk på samma sätt när du är hemma. Låt inte vattnet rinna, stäng av allt som drivs med el när du inte använder det, värm bara upp de rum du använder dagligen.
4. Elda inte för kråkorna. Dra ner på värmen i din bostad när du är ute på långresa i husbilen.
5. Shoppa lagom – och rätt. Vår konsumtion av kläder utgör faktiskt den näst största klimatpåverkande posten efter oljan själv. Som husbilsåkare har du redan märkt att en halv meter garderobsstång räcker utmärkt även om du är ute i månader. Så vad ska vi egentligen med resten av kläderna till? Tänk noga igenom varje nytt inköp, köp helst second hand eller använd kläderna tills de trillar sönder.
Otippat nog är bomullsplagg bland det sämsta att köpa. Bomull kräver enorma mängder vatten vid odlingen och mycket kemikalier vid framställningen av tyget. Om du ändå köper bomullskläder, välj helst ren bomull så att tyget kan återvinnas.
6. Var effektiv när du handlar. Med livscykelanalyser kan man bevisa nästan vad som helst, men en sak är säker: Åker du till stormarknaden bara för att köpa ett par jeans så kommer jeansens samlade transporter från fabriken till butiken, och därifrån hem till dig, att belasta klimatet orimligt mycket. Samla ihop dina inköp och gör dem när du ändå måste köpa mat. Eller cykla in till centrum och shoppa där.
7. Ät upp maten! Vi slänger alldeles för mycket mat. Försök beräkna matåtgången så korrekt som möjligt och släng inte matvaror förrän de verkligen är dåliga. Våga lita mer på din näsa än på datumstämpeln. Brygg inte mer kaffe än det som går åt, och köp gärna ekologiskt kaffe.
8. Banta fordonsflottan? Försäljningen av plåtisar har gått upp kraftigt i Sverige. Den som har gjort det valet kan troligtvis göra sig av med personbilen och använda plåtisen som enda bil. Men här bör man väga in vilken typ av personbil man har och huruvida den totala reslängden verkligen minskar genom att hushållet har färre fordon. Att byta ut bränslesnåla mil i en liten hybridbil mot de lite mer slukande i en skåpbil är kanske ingen större klimatvinst.
9. Utforska hemtrakterna. Du kanske inte måste fara så långt för att uppleva något härligt med husbilen? Gå till den egna ortens turistbyrå och hämta årets broschyrer. Det dyker ständigt upp nya attraktioner i vårt sköna land.
10. Skynda långsamt. Lägg upp en rimligt lång körsträcka och korta den sedan till hälften. Så kan du susa fram i sakta mak och njuta av färden, samtidigt som du spar in på bränslet.
Båt eller asfalt? Svår post att bedöma. Generellt spyr den kommersiella båttrafiken ut hemska mängder utsläpp från svavelhaltig bunkerolja, och ju snabbare båtarna kör desto mer släpps ut. Dock finns det numera passagerarfärjor som drivs med renare bränsle, så en liten färjetur måste inte alltid vara av ondo.
https://www.nomadliv.se/11. Stanna utanför city. Måste du verkligen ha husbilen med dig ända in till torget? Risken är att du måste snurra några varv i tätbebyggelsen för att hitta fram och det är väl onödigt. Stanna i utkanten av orten och ta bussen in till stan.
12. Trampa på. Som husbilsåkare har du antagligen en cykel med dig ut. Använd den! Ställ kvar husbilen på ställplatsen när du ska handla mat eller åka på upptäcktsfärd. Med elcykel kommer du längre än du tror.
Apropå livscykelanalyser kan man visserligen hävda att det krävs mer bränsle (i form av klimatpåverkande mat) för att cykla en mil än att köra samma sträcka med bil, men den som framhåller detta har aldrig hört talas om viktkontroll …
13. Pröva att långligga. Om du hör till dem som drar långt söderöver på vintern kanske du ska pröva att långligga på camping den här gången. Och använda kollektivtrafiken på orten för att ta dig runt i omgivningarna. De dagliga bestyren klarar du troligtvis med cykelns hjälp. Långliggandet brukar också bli billigare per dygn; ju längre tid du bokar, desto lägre dygnsavgift.
14. Grilla grönare. Vi kommer inte runt detta: Kött är den största miljöboven på matbordet. Du behöver inte bli vegan över en natt, men varför inte lägga mer grönt och mindre kött på grillen – det är ju gott också!
15. Klimatkompensera klokt. Utöver dina egna beteendeförändringar kan du gynna klimatet genom att bidra till vettiga energiprojekt i världen. Här finns en djungel, men en välrenommerad sajt som jobbar med projekt godkända av FN:s Gold Standard är www.goclimateneutral.org
Se gärna över din egen förbrukning och vad du kan spara in på, på www.klimatkollen.se
Fler av Margareta Jonilsons tips finns på nomadliv.se
Ämnen i artikeln
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.