Nästa artikel
Så här var semesteråret för Husbilar och Husvagnar 2017
NYHETER

Så här var semesteråret för Husbilar och Husvagnar 2017

Publicerad 28 december 2017 (uppdaterad 28 december 2017)
Camping, vad kan ge en bättre frihetskänsla! Men vilka nyheter kom om detta under 2017? Här har du en sammanställning för oss med husbil och husvagn!
Husbilar köps i större antal än någonsin och husvagnarna som minskat sedan sin topp 2007 har brutit trenden och i stort sett legat stabilt i försäljning sedan 2012. Sammantaget gör det att Husvagnsbranschen (HRF) aldrig tidigare redovisat en högre totalsiffra för nyregistrerade fritidsfordon sedan statistiken startade 2002.

Sett mot 2016 har (till och med november) husbilarna ökat med 20,61 procent för år 2017, det totala antalet är 6 268, men ökningen avtar inte. Jämför vi november 2017 med november 2016 under november 2017 nyregistrerades 32,72 procent fler husbilar. På Elmiamässan 2016 bedömde företrädare för branschen att ökningen kunde komma att bli fem procent, vilket kom att visa sig vara en kraftig underskattning.

Husvagnarna ligger i princip helt still med 3 393 mot 3 389 vilket är en ökning med 0,11 procent. Det är mycket positivt att den ökade husbilsförsäljningen inte gått ut över intresset för husvagnar. Tittar vi på fördelningen mellan husbilar och husvagnar köpts det i stort sett två husbilar för varje husvagn, en relation som aldrig varit större. 2002 registrerades det ungefär fem husvagnar för varje husbil och 2012 var förhållandet lika.
Utskrotningen av husbilar är därför ganska måttlig och husvagnar lever länge, längre än vi kan anta att husbilarna kommer att rulla. För femton år sedan registrerades det bara en husbil på de sex som registrerades 2017. Det är svårt att ange exakt men troligen har det aldrig tidigare rullat så många fritidsfordon på våra vägar som idag även om man ska ha respekt för den topp husvagnar hade innan HRF:s statistik börjar.

Det har inneburit en kraftig ökning även för campingbranschen och campingarna byggs ut i snabb takt men ändå upplever många att det är platsbrist trots att det därutöver tillkommit en rad ställplatser.

Sommarmånaderna står för ungefär 45 procent av hela årets övernattningar och minskade totalt sett med 1,4 procent till totalt 27,1 miljoner. ( Statistiken från Tillväxtverket avser hotell, stugbyar, vandrarhem, camping samt privat förmedlade stugor och lägenheter. Privata övernattningar i fritidshus, hos släkt och vänner eller privat hyrda boenden via exempelvis Airbnb ingår inte ). Detta kan låta som en motsättning mot vad vi skrev om att campingarna är överfulla men att turismen i Sverige totalt sett ligger ganska still betyder inte att campingarna inte ökar.

Vi kan ta Stenö Havsbad & Camping som exempel. De skriver på sin hemsida att beläggningen totalt sett har ökat med 20 procent jämför med motsvarande tid 2016, trots årets förhållandevis dåliga väder. Anläggningen har haft 42 750 gästnätter på campingen och i de intilliggande stugorna medan antalet gästnätter på campingen till och med 29 augusti varit 39 000 mot fjolårets 37 200.

SCR, Svensk Camping, skriver på sin hemsida om bokningsläget inför 2017 att 92 procent av SCR:s medlemmar hade ett ökat eller oförändrat bokningsläge inför sommaren jämfört med 2016.

- Detta är det mest positiva resultat vi någonsin fått på vår undersökning. Det verkar bli en ny rekordsommar för svensk camping och turismnäring, sade Lars Isacson, vd på SCR Svensk Camping.

Den 6 september kom svaret och vi skrev om den årliga undersökning som SCR genomför där 70 procent svarat att de haft lika bra eller bättre beläggning än 2016.

SCR anger att branschens investeringsgrad är hög. De skriver att det under de senaste tre åren investerats 1,5 miljarder kronor i anläggningarna. Detta har resulterat i standardhöjning som "möter nya krav från nya generationer och kategorier campinggäster". Det finns nu tretton femstjärniga campingplatser på SCR:s lista

Ansia Resort, Lycksele
Apelviken.se, Varberg
Byske Havsbad, Byske
Böda Sand, Löttorp
Daftö Resort, Strömstad
Gustavsvik, Örebro
Hafsten Resort och Camping ,Uddevalla
Kneippbyn Resort, Visby
KronoCamping Lidköping, Lidköping
Sonjas Camping, Öland
Västervik Resort – Lysingsbadet, Västervik   
Pite Havsbad, Piteå
Årjäng Camping & Stugor Sommarvik, Årjäng


Campingarnas snabbast ökande gästgrupp är husbilsgästerna. 61 procent av de campingar som SCR hade med i sin  undersökning svarade så vilket understryks av ökningen enligt HRF av nyregistreringarna för husbilar 2016, 32 procent.

Allt fler kommuner satsar på ställplatser men dessa kan vi inte rada upp här. Två exempel dock, Höga kusten rapporterar rekord och Ronneby fördubblar antalet platser.

I vår digitala karta hittar du 1500 ställplatser och campingar och vår populära ställplatsguide kommer ut i början av sommaren (ingår numer i prenumerationen) och finns att köpa i vår shop.

Swecamp satsade vidare på aktiviter för seniorer. Efter två lyckade år med Health & Training Camp utökade de med ytterligare ett koncept inom träning och hälsa. Health & Training Camp Senior är anpassat för den hälsomedvetna livsnjutaren som vill hålla sig frisk och stark för att kunna njuta till fullo av sitt liv som pensionär.

First Camp fortsatte sin stora satsning och campingkedjan investerade 40 miljoner i allt från nybyggda receptionsbyggnader, caféer och restauranger till lekplatser och äventyrsgolf. För att möta det höga trycket skapades fler platser för husbilar och husvagnar förutom att det byggdes toppmoderna stugor. Det innebär att man höll samma höga investeringstakt som 2016 då bolaget satsade på att skapa attraktiva aktiviteter och förbättrade faciliteter. Allt som allt satsade de 80 miljoner på två år.

Några campingar har utmärkt sig extra. National Geographic publicerade i somras en artikel på sin webbsida. Texten handlade om en plats i Gällivare, Sápmi Nature Camp som drivs av Lennart Pittja, en man som över 20 år arbetat med samisk besöksnäring. Platsen beskrevs som en av 21 extra besöksvärda i världen. Vågar vi oss ändå på ett extra stort grattis till att ha hamnat på den listan utan att trampa andra på tårna?
Men det finns fler som fått utmärkelser men av de dryga 5 000 turistanläggningarna i Europa får endast 113 högsta betyg år 2017 av den tyska motororganisationen ADAC. Av dessa 113 finns bara en enda i Sverige, nämligen Daftö Resort.

Daftö satsar stort och inför 2017 investerades 22 miljoner. Bland annat blev det ett nytt stort servicehus, utomhusgym, nya vandringsleder och två nya åkattraktioner i den egna nöjesparken Daftöland.

Men det är inte första gången de fått pris, både 2015 och 2016 av såväl ADAC som barnsemester.

SCR:s delade ut sitt pris ”Årets campingföretagare” till Hafsten Resort i Bohuslän. Även campingföretagare från Västerbotten, Skåne, Småland, Halland och Dalarna belönades.
Apropå priser så delar, som du säkert vet, Husbil & Husvagn årligen ut priset "Årets Ställplats". Totalt sett har 45 ställplatser nominerats sedan utmärkelsen instiftades 2009. Årets vinnare blev Persköps ställplats nära Örkelljunga i Skåne, en ställplats som startade så sent som på hösten 2016, och vi gratulerar förstås återigen! 

Resultatet för 2017 blev följande:

1. Persköps ställplats (24 %)
2. Valdemarsvik (23 %)
3. Lundåkrahamnen (22 %)
4. Boforsudden (19 %)
5. Örnsköldsvik (11 %)

Självklart ser vi fram emot ditt nomineringsförslag och i slutändan din röst för omröstningen 2018! Grand Final blir som vanligt på Elmiamässan!

Campingar och ställplatser i all ära, det finns dessutom rastplatser (sökfunktion här och de bästa hittar du här) som också får allt bättre standard vilket oroar campingbranschen. När rastplatserna dessutom ligger nära kommersiella anläggningar har det setts som osund konkurrens vilket inte bara kan ses som gnäll. 

Det ökade problemet som företagarna i Höga Kusten upplever bekräftas av konkurrensverket. I en rapport från 2014 konstaterar Konkurrensverket att myndigheter konkurrerar med privata företag i allt större omfattning. Ett av de områden där det råder störst osund konkurrens är just besöksnäringarna restaurang, konferens och camping. Därför uppmanar Konkurrensverket alla offentliga aktörer att utforma en policy om hur de ska undvika att begränsa konkurrensen genom sina säljverksamheter. Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom är kritisk i rapporten

– Kommunernas uppgift borde vara att underlätta lokalt företagande, inte att slå undan benen för dem.

Andra politiker oroas istället av det ökande antalet turister, ett exempel på det är Kommunfullmäktigeledamoten Pia Schröder på Öland som till och med i en motion har föreslagit att trafiken med husbilar och husvagnsekipage förbjuds mellan klockan 07.00 och 09.00 på förmiddagen och mellan klockan 16.00 och 19.00 på eftermiddagen under sommaren, från midsommar till halva augusti. Reaktionerna har inte låtit vänta på sig. En plats som Öland lever i allra högsta grad på turismen och minskar den minskar såväl intäkterna som trafiken har varit ett genomgående tema.

Ölands turistbyrå redovisade istället att Öland år 2016 hade drygt 1,3 miljoner gästnätter vilket är 47 000 fler än 2015 och som på andra platser stod campingplatserna för den största ökningen. Hur populärt Öland är framgår tydligt när siffrorna visar att ön står för ungefär hälften av samtliga gästnätter i hela Kalmar län vilket ger platser som Kalmar, Glasriket och Vilhelm Mobergs trakter extra draghjälp. Detta trots att det finns väl utvecklade turistmål i norra länet som Västervik och Astrid Lindgrens värld i Vimmerby.

Öland utmärkte sig på ytterligare ett sätt under året. De lyckades fokusera på den infekterade frågan om vilka som får stå på ställplatser när Borgholms kommun skulle förnya bygglovet för Borgholms Stug & Fiske som kallar sig ställplats. I ansökan hade de skrivit att de välkomnade såväl husvagnar som husbilar vilket enligt kommunen stred mot deras "policy". En ställplats är enligt kommunen förbehållet husbilar och därför får Borgholms Stug & Fiske enligt kommunen inte välkomna husvagnar i så fall måste de söka nytt bygglov som camping.

Men man kan förstå att Öland är populärt. Öland hade inte ens någon meterologisk vinter mellan 2016/2017 och våren var så tidig som den kunde vara.

Vellinge chockhöjer istället priset på sin ställplats, en höjning från 100 kronor till 250 lär nog minska intresset.

Redan den 14 februari kom dock några vårtidigare campare till Vittsjö camping i Skåne. Det var ovanligt tidigt och sådant uppmärksammar vi förstås.

Huddinge och Örebro blev utnämnda till att vara bäst av alla kommuner i Sverige på friluftsliv. Det stod klart när Naturvårdsverket, Svenskt friluftsliv och Sveriges kultur- och fritidschefers förening delade ut sin årliga utmärkelse Sveriges friluftskommun.

Långliggare skapar problem för lagstiftarna. Det något ologiska regelverket kräver att man inte bor på en och samma tomt mer än åtta veckor, då räknas det som permanent och kräver bygglov. Om det istället kommer en annan husvagn till samma tomt går det dock bra. Hundra husvagnsägare som har säsongsboende på Bomstad Camping i Karlstad ska bort då det betraktades som svartbygge och strider även mot strandskyddet menade kommunen.

Ett trettiotal långliggare på Stensö camping protesterade mot att kommunen godkänt en detaljplan där deras platser ska omvandlas till en stugby och ville stoppa bygget.

Kriminaliteten på rastplatser efter E6 skapade problem under 2016 och polisen gick ut med flera varningar om stölder i Västsverige och Halland men 2017 inledde Trafikverket och polisen ett förebyggande arbete med ökad bevakning och öppna miljöer. Satsningen gav resultat och säkerheten förbättrades markant.

Problematisk ansågs även kombinationen alkohol och grillning vara vilket föranledde lanseringen av promillegrillen med alkolås. Jo, du läste rätt. Kolla in videon om denna innovation!

MSB:s rekommenderade säkerhetsavstånd om minst fyra meter mellan husbilar och husvagnar följdes inte och campingar hotades av åtgärder, nu ändrar två campingar i Halmstad sina rutiner efter kritik från räddningstjänsten.
På Elmia, som många tar som den sista stora campinghelgen för säsongen, tog vi en rundtur på campingen och möttes av glada kaffeslurpande campinggäster. En kvinna vi stannade till och pratade med hade köpt sin första husbil för fyra månader sedan och upplevde sin första Elmiamässa någonsin.
Vi avslutar det hela med en tänkvärd text som publicerades i en vanlig tidning, nämligen att campinglivet gör osocial svenskar sociala. Visst stämmer väl det?

Och så önskar vi alla våra läsare en trevlig campingsäsong 2018!

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.