Resultatet från undersökningen visar att svenskar älskar att grilla. Faktum är att åtta procent av svenskarna grillar hela året, även om maj är den månad då flest tar fram grillen, och september är månaden då flest ställer in grillen.
Undersökningen visar att det bara är en procent av befolkningen som aldrig grillar. Istället grillar de flesta någon gång i veckan, och fler än var femte grillar flera gånger i veckan. Familjer med yngre barn och svenskar i medelåldern är de som grillar mest.
– Grillen är en perfekt samlingspunkt för både familj och vänner, säger Camilla Waldmark, PR- och kommunikationsansvarig på Elon. Även om pandemin påverkat våra vanor ser vi att många fortsatt att grilla på ett sätt som varit okej utifrån rådande omständigheter.
Undersökningen visar att det i en majoritet av fallen, 63 procent, är mannen i hushållet som ansvarar för grillningen. I 22 procent av de svenska hushållen roterar dock ansvaret. Oavsett modell så visar resultatet att 91 procent av svenskarna är nöjda med den här ansvarsfördelningen.
Mindre tålamod har man istället när det gäller att vänta in glöden. 40 procent av svenskarna börjar ibland grilla innan glöden är klar, medan tio procent ofta börjar grilla innan man fått fin glöd.
– Grillning kan ibland vara en tålamodssport och med exempelvis hungriga barn runt bordet kan det vara förståeligt att man tar genvägar, säger Camilla Waldmark på Elon. Samtidigt ser vi hur många hittar andra lösningar, exempelvis ger väntkorvar till hungriga gäster i väntan på den perfekta glöden.
Det är tydligt att svenskar gillar grannarnas grilldoft. Faktum är att endast sju procent tycker att grilloset är ganska eller mycket negativt. Istället tycker 26 procent att det är ganska positivt och 19 procent tycker grannarnas grilldoft är mycket positivt.
– Undersökningen visar att man inte behöver skämmas för att tända grillen i kvarteret, säger Camilla Waldmark på Elon. Många svenskar verkar ha positiva associationer till grilldoft och ser positivt på grannar som grillar.
Undersökningen visar att fläskkött är det som flest lägger på grillen, följt av nötkött och korv. Även om vegetariska alternativ hamnar längre ner på topplistan, fem procent, så har 20 procent av befolkningen grillat mer vegetariskt under det senaste året. Marinad är också den populäraste smaksättningen, följt av lätt kryddning och glaze.
Topp 3 – det grillar vi helst
- Fläskkött – 32%
- Nötkött – 29%
- Korv – 14%
Det är dock relativt få svenskar som använder grillen för att göra efterrätter. Fler än var tredje, 35 procent, gör aldrig efterrätter på grillen, och endast 18 procent grillar efterrätter varje månad. Grilltermometer är inte heller särskilt populärt, en majoritet, 53 procent, använder aldrig en sådan i samband med grillningen.
– Trots att populära kockar ofta tipsar om efterrätter som passar för grillen är detta inte något som verkar fastnat hos så många, säger Camilla Waldmark på Elon. Även om en hel del numera använder mer utrustning i köket verkar inte heller grilltermometer ännu fått något bredare genomslag.
Undersökningen visar att det slarvas med rengöringen efter grillkvällarna. Det är endast 34 procent av befolkningen som rengör grillen direkt efter grillningen. 34 procent uppger att de gör det efter någon eller några dagar. Men 15 procent tar längre tid än så på sig och sju procent gör aldrig rent grillen.
– Även om det kanske slarvas på vissa håll med rengöringen av grillen visar också undersökningen att de allra flesta svenskarna är nöjda med sin nuvarande grill, säger Camilla Waldmark på Elon. Kanske gör det inte så mycket med lite sot på gallret om man får slappna av och njuta av det man grillat tillsammans med nära och kära.
Ämnen i artikeln
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.