Nästa artikel
Så här hittar du billigaste Gotlandsresan
NYHETER

Så här hittar du billigaste Gotlandsresan

Publicerad 23 februari 2016 (uppdaterad 23 februari 2016)
Till sommaren 2016 inleder Gotlandsbåten trafik mellan Västervik och Visby och det finns pengar att spara för dig som planerar din Gotlandsresa. Här hittar du tips på hur du kommer åt de billigaste biljetterna med färja. Under vissa förutsättningar kan du ta husbilen eller husvagnen till priset av en personbil.

Destination Gotland

Sjövägen tar man sig året runt till Gotland med Destination Gotlands bilfärjor från Nynäshamn och Oskarshamn. Biljettpriserna varierar beroende på hur attraktiv en avgång är. Att åka sent på kvällen eller på natten mitt i veckan är i regel billigare än att åka mitt på dagen i anslutning till en helg.

– Det bästa sättet för den som vill hitta de billigaste biljetterna är att använda vår lågpriskalender på hemsidan. Där ser man lägsta pris dag för dag under en hel månad i taget, säger Marcus Kattilavaara, trafikplanerare på Destination Gotland.

2016 kostar den billigaste personbiljetten för en vuxen resenär 95 kronor. Då får man inte en numrerad sittplats, men kan sitta i restaurangtorget under överfarten. Dessa biljetter är framför allt tillgängliga under sommarsäsongen.

– Vill man boka våra ekonomiplatser i restaurangtorget så är det bra att vara ute i god tid. Det är säkert fler än du som vill boka till lägsta möjliga pris, så ju tidigare du gör din bokning desto bättre, säger Marcus Kattilavaara. 

För pensionärer, barn, ungdomar till och med 25 år och studenter finns särskilda rabatter, och barn upp till 2 år reser gratis.

På vissa avgångar finns så kallade "Alla+bilen-priser", ett förmånligt paket för upp till fem personer med fordon som kostar från 875 kronor. Det kan vara ett prisvärt alternativ om man är några stycken som reser tillsammans.

Ett annat tips för den som vill spara pengar är att boka via nätet, eftersom biljettpriset är cirka 5 procent lägre än vid bokning via telefon eller på färjeterminalerna.

Gotlandsbåten 

Nykomlingen Gotlandsbåten kommer att köra turer från både Västervik och Nynäshamn i sommar. Premiärturen går den 28 april. Totalt kommer 354 enkelturer att köras under säsongen som sträcker sig fram till 4 september. 

Platschef Ola Mattsson tipsar resenärer om att främst boka tidigt om man vill ha ett lägre pris på resan till Gotland. Väljer man att resa i maj och juni eller lite senare på säsongen har man också större chans att hitta billigare biljetter. 

– Det är precis som med flyget. Bokar man långt i förväg är det alltid störst chans att hitta de billigaste resorna. Det har aldrig varit så lätt att ta sig billigt till Gotland som den här sommaren.

Deras lägsta personbiljettspris för en resenär är 89 kronor, ett pris som kommer att finnas tillgängligt under hela säsongen. 

– Under försäsongen fram till och med 22 juni finns det gott om billiga personbiljetter.

Gotlandsbåten kommer dessutom att ha kampanjpriser där man till exempel kan åka två personer plus en bil för 498 kronor, eller två vuxna och två barn för 552 kronor. Priserna gäller på samtliga avgångar mellan 28 april till och med 4 september och det kommer att finnas 4 000 biljetter till dessa priser. Där är det först till kvarn som gäller, betonar Ola Mattson.

Ett annat tips som Ola Mattson ger är att köpa en stand by-biljett. Åker man med husvagn eller husbil blir det exempelvis dyrare på Gotlandsbåten än med konkurrenten Destination Gotland, men i mån av plats kan man få åka till priset av en personbil.

– Eftersom Gotlandsbåten har färre bilplatser än passagerarplatser blir det billigare ju fler man åker i bilen. För att kunna hålla ett lågt pris måste vi fylla både passagerardäck och bildäck. Har vi platser kvar kan man köpa en stand by-biljett som är öppen i två dagar på terminalen.

Hur hittar man era billiga biljetter?
– Man söker på en speciell avgång, men behöver inte knappa in alla resenärsuppgifter. Eftersom vi bara har en avgång per dag till respektive hamn är det ju rätt lätt.

Texten kommer från Visit Gotland, Gotland.net.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.