Nästa artikel
Så gör du stoppet på rastplatsen säkrare
Nyheter

Så gör du stoppet på rastplatsen säkrare

Publicerad 6 oktober 2022 (uppdaterad 8 februari 2023)
Nästan hälften av alla bilister känner sig otrygga när de ska köra in på en rastplats, visar en ny undersökning. Här är våra fem bästa råd för att vilopausen ska bli säkrare.

Sex av tio kvinnor känner obehag vid tanken på att stanna vid en rastplats. Det visar en undersökning som Demoskop utfört på uppdrag av Riksförbundet M Sverige. Även 30 procent av männen känner sig otrygga i samma situation.

Exakt varför rastplatser gör bilister otrygga framgår inte av undersökningen, men tillgänglighet och belysning är förmodligen två faktorer.

– Det behövs åtgärder för att göra rastplatserna tryggare. Det handlar om åtgärder gällande infrastruktur, belysning och kameraövervakning. Att platserna är välskötta och städade ökar den upplevda tryggheten. En tydligare polisiär närvaro på vägarna krävs för att minska den brottslighet som förekommer på rast- och uppställningsplatser, säger Caroline Drabe, vd för riksförbundet M Sverige.

Rastplatser som inbjuder till paus är viktiga för trafiksäkerheten. Trötthet är en bidragande orsak till många trafikolyckor, särskilt vid singelolyckor.

– En trött förare kan vara lika farlig som en onykter förare. Trötthet är en bidragande orsak i uppåt 40 procent av alla olyckor. Trygga rastplatser som möjliggör pauser längs vägen är därför avgörande för trafiksäkerheten, säger Caroline Drabe.

Att pauserna är viktiga för den som är ute och långkör med husbil eller husvagn har Husbil & Husvagn tagit upp tidigare, bland annat när vi skrivit om skyltning. Här är våra bästa tips för den som behöver stanna till för att vila under långkörning.

Så här gör du stoppet säkrare

1. Ställ dig inte ensligt

Tjuvar är ljusskygga, så sök dig till befolkade ställen. Undvik ensligt belägna platser och att ställa dig i utkanten av parkerings-områden eller rastplatser.

2. Plocka undan

Lämna inte saker synliga i kupén. Det är som att annonsera efter tjuvbesök. De flesta bryr sig bara om att ta sådant som ligger framme. Så plocka undan, och göm, värdesaker.

3. Stäng alla fönster

Lämna inga fönster öppna. Om du måste få in frisk luft i bilen kan du låta takfönstret stå på glänt.

4. Försvåra för tjuven

Snurra runt stolarna så de blockerar dörrarna, om det går. Skaffa larm – eller en skällig hund.

5. Övernatta helst inte

Om tröttheten tar överhanden är det bättre att stanna och sova en stund på en rastplats än att inte stanna alls. Men i grunden är det alltid bäst att övernatta på en ställplats/campingplats eller fricampa en bit från de stora genomfartsvägarna.
 

Källor: Polisen och Husbil & Husvagn
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.