Nästa artikel
Ryktet om dieselns död är överdrivet
NYHETER

Ryktet om dieselns död är överdrivet

Publicerad 22 oktober 2019 (uppdaterad 22 oktober 2019)
Nej, dieseln är inte uträknad än. Tvärtom när det gäller köp av begagnat skriver Wayke men noterar att det är ett skifte från förra året då dieselfordon tappade kraftigt i popularitet. Nu efterfrågas diesel mer än bensin.
Intresset för dieselbilen har ökat radikalt på Sveriges näst största handelsplats för bilar, Wayke. Dieseln är populärare än bensinbilen och gör därmed comeback efter att ha varit så gott som uträknad under den hetaste miljözonsdebatten 2018. 

När nu endast Stockholm fattat beslut om miljözon och Göteborg samt Malmö har avfärdat idén växer dieselintresset till rekordnivå. 44 procent av besökarna på Wayke letar dieselbil och endast 26 procent söker efter bensin. Dieselpopulariteten manas även på av en allt bättre tillgång till förnybar diesel och att allt fler personbilstillverkare nu håller sina garantier när du tankar dessa bränslen istället för fossil diesel enligt Waykes vd.  

Dieselbilen gör storslagen comeback och det är mycket som talar för diesel just nu. Miljözonsfrånvaron tillsammans med den lägre förbrukningen per mil samt att många tillverkare plötsligt tillåter att man tankar förnybar diesel bidrar nog till populariteten, säger Martin Fransson, vd på Wayke. 

Dieselbilen var nära dödförklarad och intresset för att köpa diesel iskallt i och med miljözonsdebatten 2018, även på Wayke. Diesel- och bensinbilar var lika populära på hemsidan men under debatten var det plötsligt bara 29 procent av besökarna som letade efter dieselbilar medan bensin stod för 42 procent. När miljözonernas utsträckning nu börjar visa sig är intresset alltså det omvända, trots att utbudet är i stort sett lika stort av respektive typ.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.