Nästa artikel
Risker med HVO100 till fel motor
NYHETER

Risker med HVO100 till fel motor

Publicerad 17 november 2020 (uppdaterad 17 november 2020)
Vår förlagskollega Vi Bilägare har fått in många bilfrågor som rör säkerheten med att tanka HVO100 istället för vanlig diesel. En anonym läsare med erfarenhet av motorkonstruktion berättar om vilka tekniska risker som kan uppstå.
Vi Bilägare har fått synpunkter från en läsare om vilka tekniska risker som kan uppstå vid körning med HVO100 i motorer som tillverkaren inte garanterar bränslet. Denna person har erfarenheter från motorkonstruktion hos biltillverkare men vill inte röja sitt namn eller var denne arbetar, vilket vi förstås respekterar. Här följer ett sammandrag:

”Moderna och komplexa avgasefterbehandlingsystem skulle kunna drabbas av funktionsstörningar/felkoder och möjligen också någon form av livslängdsförkortning vid kontinuerlig körning på HVO100 i stället för standarddiesel enligt EN590, då HVO100 ger något annorlunda förutsättningar för avgasreningen att fungera så som den är konstruerad och kalibrerad för, jämfört med standarddiesel.

Denna risk varierar utifrån hur respektive motortillverkare har konstruerat och kalibrerat sitt avgasefterbehandlingssystem. Bränslesystem som innehåller gummitätningar av lägre kvaliteter, skulle kunna drabbas av interna respektive externa bränsleläckage, då lågaromatisk HVO100 kan orsaka krympning hos vissa gummityper, exempelvis NBR, som tidigare svällt upp vid kontakt med diesel/fame-bränslen. De flesta moderna bränslesystem är sannolikt konstruerade med exempelvis fluorgummitätningar, vilket anses eliminera läckagerisken.  

"Avgasreningspunkten är dock betydligt mer komplex än att ”bara” konstruera in rätt tätningar. De kemiska processerna i avgasreningen måste fungera med extrem noggrannhet och repeterbarhet under olika förhållanden och arbetstemperaturer, och utan att över tid riskera nedsatt funktion eller livslängd på den hårdvara som ingår.”

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.