Nästa artikel
Restips: Ruskigt Allhelgonafirande
SMEDJEBACKEN

Restips: Ruskigt Allhelgonafirande

Publicerad 24 oktober 2013 (uppdaterad 9 augusti 2021)
I en av Sveriges mest fascinerande gruvmiljöer hålls i allhelgonahelgen en spännande berättelse om kärlek, magi och ond bråd död. Med hjälp av marschaller och facklor utspelar sig en historia som ger dig ett minne för livet.

Flogberget, som öppnades redan på 1600-talet och består av cirka 15 gruvhål, är en av de mest fascinerande gruvområden som finns i Sverige. Gruvorna är belägna på toppen av en kulle och är oftast dränerade genom en underjordisk tunnel. Detta är en genial metod eftersom brytning kan utföras utan behov av länspumpar.
Tre kontrasterande brytningsmetoder kan studeras här. Den äldsta metoden var att stapla ved mot berget och tända på . Detta gjorde berget sprött och gör det möjligt att bryta malmen genom kofot och släggor. På 1700-talet infördes krut för att bryta malmen och det följdes av dynamit på 1870-talet.
I början av 1900-talet introducerades elkraft, och gruvarbetet kunde ske i större skala. En kross och en förädlingsmaskin installerades. Dessa maskiner krossar och separerar den grova malmen till finkornig slig som blandas med vatten. Under stort tryck komprimeras den våta malmen till små bitar som sedan förvandlas till briketter i en ugn som är över 50 meter lång . Briketterna forslades på linbana till Hagge station och därifrån med järnväg till masugnen.

Metoden uppfanns av Gustav Gröndahl och bara ruiner finns nu kvar på sluttningen ner mot sjön Leran. Gruvan stängdes 1918 på grund av det svåra ekonomiska läget som rådde i slutet av första världskriget.
En spännande stig leder från den gamla översvämmade Stora Flogbergsgruvan och öppnar sig ner mot de torra dagbrotten som är sammankopplade genom tunnlar. Men trots det finns det även möjlighet att besöka vissa underjordsgruvor.
Under 1990-talet uppfördes en gruvarbetarbostad intill gruvhålet. Den används främst för möten med hembygdsföreningen, som också driver ett café på bottenvåningen. På sluttningen bakom gruvarbetarnas koja finns en temapark för barn, vilken visar hur arbetet i smedjan gick till.
Enligt svensk folktro hänvisar ordet floga till den eld som kommer ur munnen på en flygande drake. Många människor trodde att där detta kan ses finns en rik söm av malm.

För femte gången arrangeras nu en fantastiska teaterkväll i denna spännande och historiska gruvmiljö.

Här hittar du arrangemanget

Plats: Flogbergets gruva, Lernbo, Smedjebacken
Tid: 2013-11-01 kl 18.30

Pris: 120 kr/vuxen, halva priset för barn upp till 12 år.
Föranmälan krävs, tfn: 070-610 99 59

GPS koordinater: N60°9' 38", E15°25'13"

Ställplats hittar du här.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.