Regnovädret i Spanien har skördat över 150 människoliv, bara i trakten av Valencia, skriver TT. Och då är även andra delar av landet drabbade, så sannolikt handlar det om många fler.
Ovädret har också berört svenskar som befinner sig i Spanien – en del av dem i husbil.
En som hamnade mitt i den värsta stormen är Martin Heidemann från Vänersborg som var på väg från Sverige till Marbella i sin Laika Ecovip 680, som dessutom drog ett släp.
– Det var en absolut hemsk upplevelse när man åker med så stor husbil, säger han på telefon från Marbella.
Allt började med att han var tvungen att byta vindruta på sin helintegrerade husbil som vanligtvis står i närheten av hemmet i Marbella. Han ringde till en mängd verkstäder i närområdet som vägrade att ta emot en helintegrerad husbil, så det slutade med att han åkte till Sverige för att laga rutan – och fixa lite annat, som besiktning.
På vägen tillbaka fastnade han i köer och olyckor i Tyskland och blev rejält försenad. Han var med andra ord bara fokuserad på slutmålet – och missade att ett regnoväder med de värsta översvämningarna på 25 år brutit ut i Spanien. När han hade passerat Barcelona och körde in i Valencia kom det som en chock.
– Det var inte så att jag styrde dit frivilligt. Jag var försenad och råkade passera Valencia och då var det ett fruktansvärt regnoväder. Jag hade inte själv någon uppfattning om hur illa det var.
Bilen kastades åt sidan och då var det en fördel att det inte var någon trafik, annars hade jag kunnat frontalkrocka med någon.
Natten mellan måndag och tisdag fick han kämpa för att hålla sig kvar på vägen med sitt 5-tonsekipage.
– Det var storm med orkanvindar. Flaggorna stod ut som knivskarpa stålskenor och meterstora taggtrådsbuntar for över vägen. Det blåste något extremt.
– Jag var i stort sett helt ensam på vägen. Det fanns inga andra. Jag tänkte att det kanske är lite dumt att jag är ute och kör här. Är jag den enda idioten som är ute?
Att vägarna var tomma visade sig vara tur i oturen.
– Jag försökte köra på och var tvungen att hela tiden korrigera med ratten. Bilen kastades åt sidan och då var det en fördel att det inte var någon trafik, annars hade jag kunnat frontalkrocka med någon.
Under en period sökte han skydd under ett tak på en bensinstation. Han behövde tanka, men det verkade vara stängt.
– Det var horisontellt regn och blixtar och så mycket vatten som skvätte utanför taket. Det var en helt märklig mängd vatten som kom.
När en polisbil stannade till frågade han om det var farligt väder. En av poliserna visade med en vickning fram och tillbaka med handen att det kunde vara det. Men Martin Heidemann tog ändå beslutet att fortsätta.
– Det visade sig att stationen var öppen trots allt, så jag fick tanka och drog iväg eftersom det hade lugnat sig något. Men jag fick hålla krampaktigt i ratten och parera.
Hade någon ringt och sagt ”ställ bilen, det är 30 sekundmeter och folk har dött” hade jag gjort det.
Bensinstationen låg i bergen och det var ganska kraftig lutning på vägen därifrån, vilket var en utmaning både med tanke på vädret och på att Martin Heidemann vid det här laget var ganska trött.
– Jag var väl inte piggaste mörten i klassen, samtidigt måste jag vara helkoncentrerad hela tiden eftersom det är 8 procents lutning. Man fick motorbromsa.
Vid 7:00-tiden på morgonen kom han hem till Marbella. Han hade undkommit med blotta förskräckelsen.
– Det var nog lyckosamt att jag inte visste om att det var så jävligt som det var. Jag körde på i god tro och då tänker man ”det här ska jag fixa”. Hade någon ringt och sagt ”ställ bilen, det är 30 sekundmeter och folk har dött” hade jag gjort det.
Det är först efteråt som han inser vilken tur han har haft.
– Det var ingen optimal situation, men jag visste inte hur illa det var. Det är fruktansvärt. Man ser bilar och lastbilar som vält överallt.
Vilket råd skulle du ge till andra husbilister som ligger i startgroparna för att bege sig till Spanien?
– Kolla väderleksrapporten först: Speciellt varning för vindar. Här nere kan det bli extrema vindar. Det är nog mitt råd.
De regioner som drabbats värst av översvämningar efter det kraftiga skyfallet är Valencia, Castellón och Andalusien. Prognosen under torsdag 31 oktober var att regnovädret kommer att fortsätta drabba framför allt Castellón och Tarragona och sakta röra sig mot Katalonien under de kommande dagarna.
Senaste väderrapporterna från SMHI hittar du här!
På spanska vädersajten meteoalarm finns senaste vädervarningarna. De hittar du här!
Ambassaden rekommenderar att man följer de lokala myndigheternas anvisningar och rör sig så lite som möjligt ute inom de här regionerna. De som befinner sig i de drabbade områden rekommenderas att höra av sig till anhöriga i Sverige så att de slipper oroa sig.
Den som har frågor kan kontakta ambassaden eller UD-Jouren, eftersom lokala myndigheter har svårt att svara på grund av den höga belastningen.
Telefon ambassaden i Madrid: +34 91 702 20 00.
UD-Jouren i Stockholm: +46 8 405 50 05
Källa: Svenska ambassaden i Spanien
Ämnen i artikeln
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.