I november skrev vi om att Autoliv börjat krocktesta med en docka som motsvarar en 70-årig kvinna som är 161 cm lång och väger 73 kilo för att förbättra säkerhetssystemen för äldre. Nu lovar infrastrukturministern att Sverige ska driva på för internationella krav på fordonstillverkare att använda kvinnliga dockor som i övrigt efterliknar den manliga docka som används idag rapporterar SVT.
– Traditionellt har säkerhetssystem designats utifrån en 45-årig man. Vid frontalkollisioner används idag en krockdocka som storleksmässigt representerar en genomsnittlig man. Att istället använda en krockdocka som representerar en äldre person med en annan kroppskonstitution är ett viktigt steg för att utveckla skydd som passar äldre, sade Cecilia Sunnevång, forskningschef på Autoliv Global Research om projektet för krocksäkerhet för äldre.
SVT skriver att kvinnliga krockdockor inte används trots att forskaren Astrid Linder tillsammans med kollegor på Chalmers i Göteborg har tagit fram en prototyp för en krockdocka av en genomsnittlig kvinna och att kvinnor är överrepresenterade med whiplash-skador.
– Det här är allvarligt och inte acceptabelt. Både kvinnor och män ska ha det optimala krockskyddet, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).
– Man kan prata om vikt och längd och egenskaper, men om man lyfter blicken lite grann så är det så att kvinnor finns. När det kommer till de krav som samhället ställer på fordonen är det bara mannen som är representerad, säger Astrid Linder, som numera är forskningschef vid Väg- och transportforskningsinstitutet (VTI).
SVT skriver att Eneroth lovar att Sverige ska driva på för internationella krav på fordonstillverkare att använda även kvinnliga dockor.
– Det tänker jag se till, säger ministern.
Ämnen i artikeln
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.