Bild
Nästa artikel
NYHETER

Rattfylleriet fortsätter skörda offer

Publicerad 7 juni 2016 (uppdaterad 25 oktober 2019)
Att inte blanda körning och alkohol ser väl de flesta som en självklarhet. Dock är det så att var fjärde omkommen personbilsförare i trafiken är alkoholpåverkad trots att de bara anses utgöra 0,23 procent av de som är ute och kör. I veckan intensifierar polisen bevakningen.

Totalt omkom i fjol 75 personer i alkohol- eller drogrelaterade trafikolyckor. Den 6-12 juni, vecka 23, har Polisen insatsvecka med fokus på trafiknykterhet. Viktigt att tänka på är även "dagen efter"-effekten.

Förutom polisens övervakning finns andra metoder att stoppa rattfylleriet. Nyligen togs beslut om att inrätta fler alkobommar vid landets hamnar, ett effektivt sätt att stoppa en berusad förare innan färden ens har börjat. Alkolås är en annan metod som hindrar bilen från att startas av en påverkad förare men det förändrar inte attityden till rattfylleriet.

- För att verkligen göra skillnad måste vi flerdubbla övervakningen och installera tekniska lösningar i trafikmiljö och bilar i mycket högre utsträckning. Det blir kanske ett kontrollsamhälle som inte alla uppskattar? Alternativet är att intensifiera arbetet för att få människor att aldrig köra påverkade och inom det området finns det mycket att göra, säger Marie Nordén, generalsekreterare, NTF.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.