Nästa artikel
Polisens år i siffror
NYHETER

Polisens år i siffror

Publicerad 2 mars 2015
Polisen har nu sammanfattat statistiken för 2014. Vi har tittat på trafiksiffrorna.

Fortkörning är helt klart det trafikbrott som flest svenskar fälls för, 179 036 ordningsböter delades ut för fortkörning under 2014. 64 304 av dem blev fotograferade av trafiksäkerhetskameror.

Rattfyllerister finns det dessvärre också för många av. 19 176 ärenden om rattfylleri hanterades av Polisen under året som gick. Av dem var 7 466 narkotikapåverkade. Alkobommarna i Frihamnen i Stockholm kontrollerade 12 469 fordon, varav 87 visade sig ha onyktra förare.

Bältesanvändningen sägs bli allt bättre, men trots det så bötfälldes 20 007 bilförare för att de inte lyckats spänna fast sig ordentligt.

I december 2013 infördes också en lag som begränsar rätten att använda telefoner i bilen, eller egentligen att låta sig bli störd av dem, och den lagen har genererat 82 böter under 2014. Samtidigt visar en undersökning från försäkringsbolaget Trygg-Hansa att åtta av tio svenskar pratar i telefon när de kör, så den siffran riskerar att stiga under det kommande året.

Trygg-Hansas undersökning visar också att elva procent av förarna någon gång somnat bakom ratten och sex procent har kört rattfulla. Allt som allt erkänner 93 procent av de svenska förarna att de ibland slarvar när de kör bil. Förutom telefonpratandet så är fortkörning och slarv med att kolla döda vinkeln de vanligaste synderna. Sju procent uppger att de aldrig gör fel.

Kommentera: Vad borde Polisen satsa på inom trafikbevakningen?


Artikeln ursprungligen publicerad på Vi Bilägares hemsida.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.