Nästa artikel
Polisen varnar för inbrott i husbilar
NYHETER

Polisen varnar för inbrott i husbilar

Publicerad 2 april 2015 (uppdaterad 1 oktober 2019)
En familj som låg och sov i sin husbil överraskades av ett inbrott. Nu varnar polisen och manar till ökad uppmärksamhet.

Bohusläningen rapporterar om en händelse där polisen i onsdags larmades till Håby nära en snabbmatsrestaurang vid E6. Den drabbade familjen ska ha blivit bestulen på bland annat sina pass medan de sov. Tjuvarna ska ha dyrkat upp dörren.

Håkan Carlsson är chef för polisens nationella transportsäkerhetsgrupp som jobbar med liknande brott som lastbilar och åkerinäringen utsätts för. Ofta är det kriminella nätverk eller organisationer bakom.

– Så här års är det naturligt att fler husbilar är ute i trafiken och då ökar också risken för inbrott. Vi tror att det är ett fåtal gärningsmän som sysslar med den här typen av brott så det går också upp och ner beroende på vilka som är ute och vilka som är fängslade, säger han till Bohusläningen.

En vanlig förklaring brukar vara att personerna i bilen sövs med gas för att offren inte ska vakna.

– Vi har inte hittat något belägg någonstans någonsin för att de som sover i fordonen verkligen har blivit utsatta för gas vid inbrott, säger han till Bohusläningen och menar att det kan finnas andra förklaringar till att de drabbade ibland misstänker och uppger det.

Han har följande råd till husbilsägare

– Övernatta på så säkra platser som möjligt och framför allt, ha inte några värdesaker liggande framme synligt utan stoppa undan dem. Många har en övertro på att man ska vakna om det händer något.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.