Nästa artikel
Otvättade vinterdäck kan ge sämre väggrepp nästa vinter
UNDERHÅLL

Otvättade vinterdäck kan ge sämre väggrepp nästa vinter

Publicerad 15 april 2015
I helgen som gick passade många på att byta till sommardäck på bilen. Det är viktigt att komma ihåg att vinterdäcken måste tvättas ordentligt innan de stuvas undan, annars finns risk för sämre väggrepp, och därmed ökad olycksrisk.

Sämre däck ger sämre väggrepp, och därmed ökar risken för olyckor.

– Om inte däcken får en grundlig rengöring kan både friktionsförmågan och gummits mjukhet försämras, helt i onödan, säger Dan Falconer, motorexpert på If, och fortsätter få bort asfalt, salt och kemikalier som har fastnat på däck och fälg. Det finns specialbortstar för detta ändamål, men man kommer långt med en gammal diskborste. Många använder vanligt diskmedel, men det finns också särskilt tvättmedel att köpa på bensinstationer och liknande.

Eftersom fälgar lätt rostar, är det viktigt att rensa och torka dessa ordentligt. Det är också viktigt att skölja bort alla rester av såpa och de starka avfettningsmedel som många använder på fälgarna.

– Använd massor av rent vatten för att bli av med alla kemikalier som däck och fälgar utsatts för i flera månader. Om du använder högtryckstvätt så håll lite avstånd- och aldrig fullt tryck. Däcken är inte konstruerade för att tåla det.

Däck ska förvaras mörkt, torrt och svalt. Allra helst ska de lagras hängande, på fälg.

Vinterdäck på sommarvägar en säkerhetsrisk

Det är viktigt att byta från vinter- till sommardäck när det inte längre är risk för vinterväglag. Tester som Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, gjort för att jämföra väggreppet mellan sommar- och vinterdäck vid sommarväglag visar att bromssträckan för nya dubbfria vinterdäck är mellan 15 och 20 procent längre på torr och våt asfalt jämfört med nya sommardäck.

Vinterdäck på sommarvägar är också betydligt instabilare, särskilt vid undanmanövrar. Redan vid 70 km/h klarar de flesta inte en klassisk undanmanöver med vinterdäck utan att få okontrollerad sladd.

– Vinterdäck på sommarvägar är en tydlig säkerhetsrisk. Tyvärr är det många som inte är medvetna om det, säger Dan Falconer.

Även plånboken riskerar att råka illa ut. Vinterdäck slits 20 procent snabbare än sommardäck på vägbana som är varmare än 15 grader.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.