Nästa artikel
Öresundsbrons tunnlar har blivit tävlingsbana
NYHETER

Öresundsbrons tunnlar har blivit tävlingsbana

Publicerad 8 oktober 2019 (uppdaterad 8 oktober 2019)
Danska myndigheter har tröttnat på buskörningen genom Öresundsbrons tunnlar men även höghastighetskörningarna på Stora Bältbron. Hastigheter på över 200 km/t har mätts upp men nu ska motåtgärder vidtas.

I ett pressmeddelande som återgivits av TT går den danska transportministern Benny Engelbrecht ut med information om det oacceptabla beteende som etablerats i framför allt de tunnlar som finns på den danska sidan av Öresundsförbindelsen. De första reaktionerna efter en rad allvarliga olyckor kom redan för ett par veckor sedan men har nu blivit mer omskrivna i och med TT:s information.

– För hög fart, som inte är anpassad till förhållandena, ökar risken för olyckor. Och olyckor i tunnlar och på broar är ofta allvarligare än olyckor på öppen väg, säger transportminister Benny Engelbrecht i pressmeddelandet.

Hastigheterna som danska trafikverket, Vejdirektoratet, uppmätt är mycket höga, 85 procent av trafikanterna överskred hastighetsgränsen på 90 kilometer i timmen i tunnlarna och genomsnittshastigheten låg på närmare 106 kilometer i timmen. Öresundsbrons säkerhetschef Ulla Eilersen uppger till P4 Malmöhus att hastigheter runt 160 kilometer i timmen är vardag i tunneln men hastigheter på upp till 220 kilometer i timmen har mätts upp.

Till danska TV2 har Benny Engelbrecht kallat beteendet för vansinneskörningar och gett order om att undersöka hur man kan få bukt med det hela.

Fartkameror har nackdelen att det snabbt blir känt var dessa är placerade men lösningen kan vara att göra genomsnittsmätningar. Metoden används redan i Norge och omöjliggör denna typ av körning då flera kameror kopplas ihop. Med avläsning av registreringsskyltarna kan då en medelhastighet för ett enskilt fordon räknas ut på en längre sträcka, i det här fallet hela eller delar av tunneln.

Nu har en projektgrupp tillsatts för att arbeta med förslaget om att införa permanenta fartkontroller och hur snabbt tekniken kan installeras vilket även kommer att gälla Stora Bältbron som förbinder Fyn och Själland.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.