Nästa artikel
Opus börjar med Husbilstest
NYHETER

Opus börjar med Husbilstest

Publicerad 13 maj 2014
Att ta reda på ditt mobila boendes skick är extra viktigt inför den stundande semestern. Opus besiktningsstationer börjar nu erbjuda en test för både husbilar och husvagnar.
Opus besiktning har nu skapat tester för husvagnar och husbilar som tidigare funnits för andra fordonskategorier. Att genomföra en sådan oberoende test är bra inför ett köp, men även för den som vill  göra en extra kontroll av fordonet innan det är dags att ge sig av på semester. Testerna innehåller mer djupgående kontroller än en vanlig besiktning och är lämpliga att genomföra tidigt på säsongen för att få veta om det finns något som behöver åtgärdas.
 

En väldigt viktig del i de flesta husvagnar och husbilar är gasolsystemet. Ett läckande gasolsystem kan vara livsfarligt och är en av de vanligaste orsakerna till olyckor i dessa fordonstyper. En läcka kan både innebära förgiftning av gas som sipprar in när man ligger och sover, eller leda till en brand eller explosion. Att regelbundet kontrollera gasolsystemet för att se till att alla delar är täta och även att ledningarna är i gott skick så att de inte är för torra eller börjar få sprickor är en bra säkerhetsinvestering.

Gasolkontrollen är inte längre obligatoriskt och inte heller en del av den vanliga besiktningen av husbilar och husvagnar. Opus anser dock att det är mycket viktigt att denna kontroll genomförs regelbundet och som köpare av en begagnad husbil eller husvagn vill du självklart veta att gasolsystemet är i bra skick. Därför är detta inkluderat i de nya tjänsterna Opus Husvagnstest och Opus Husbilstest.

Utöver detta ingår samma kontroller som ingår i en kontrollbesiktning av respektive fordon. För husbilar ingår också en avläsning av det elektroniska felminnet (i fordon av årsmodell 2002 eller nyare som har tillgängliga system att läsa av). Det är ett bra sätt att upptäcka eventuella dolda fel på, samt att man kan se om det är något som är på väg att gå sönder. En generell utvärdering görs av fordonets trafiksäkerhet och om det finns några specifika miljöfaktorer som är bra att känna till.

Du får ett utförligt protokoll över de kontroller som har genomförts och även en genomgång av protokollet av Opus besiktningstekniker.

För den som vill sälja en husbil eller husvagn är detta ett väldigt bra sätt att kunna visa för spekulanter att fordonet har testats oberoende och för att ge konkreta bevis på att husvagnen eller husbilen är i det skick som beskrivs i annonsen. Professionella handlare kan använda dokumentet som en del av varudeklarationen och även privatpersoner har nytta av det då det är lättare att begära rätt pris. Det är även användbart för den som vill byta in sitt fordon vid köp av ett nytt.

Priser
Opus Husbilstest kostar 795:- för husbilar som väger upp till 3500 kg. 
För husbilar som väger 3501 kg och uppåt kostar testet 895:-
Opus Husvagnstest kostar 495:-

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.