Nästa artikel
Nytt solskydd är transparent
NYHETER

Nytt solskydd är transparent

Publicerad 9 januari 2020 (uppdaterad 9 januari 2020)
Stora vindrutor och lågt stående sol är ett problem, inte minst för husbilsförare, men nu presenterar Bosch ett smart solskydd styrt av AI och algoritmer som läser av när förare bländas av solen.

Mässor brukar kunna ge en glimt av framtiden och möjligen kan den AI-teknik som Bosch visar upp på den pågående CES-mässan i Los Angeles för att både se och inte bli bländad komma att bli standard. För man kan med fog hävda att just solskydden i praktiken sett likadana ut i närmast hundra år.

När nu det nya transparenta solskyddet Virtual Visor visats upp är det kombinerat med en kamera som med algoritmer och AI håller koll på förarens ansikte. Letar sig solstrålarna fram till ögonen ser kameran det och gör vissa celler i solskyddet mörka så att enbart ögonen skuggas, övriga delar av solskyddet förblir transparent.

Själva solskyddet kan närmast beskrivas som en nedfällbar transparent LCD-skärm med ett bikakemönster där de enskilda cellerna kan fås att bli mörka med hjälp av elektricitet. Även vanliga fönster kan numer styras på motsvarande sätt men då blir hela fönstret mörkare vilket förstås inte är lämpligt för en vindruta i en bil.

Kanske kommer denna nya teknik att revolutionera solskyddet i våra bilar under den tid vi fortfarande har förare i bilarna. Inget är dock sagt om när Virtual Visor finns i produktion.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.