Nästa artikel
Nytt rekord för svensk camping
NYHETER

Nytt rekord för svensk camping

Publicerad 27 november 2019 (uppdaterad 27 november 2019)
Optimismen är påtaglig när SCR redovisar utvecklingen under 2019 för sveriges campingar. Förra året slog man rekord med fler än 16 miljoner gästnätter, en siffra som i år redan slås efter tre kvartal.

Samtidigt som branschen ser tillbaka på ytterligare en stark sommarsäsong förbereder sig många av Sveriges campingplatser för vintersäsongen. Det är en årstid för camping som växt rejält de senaste åren. Mellan 2018 och 2019 ökade gästnätterna under december till april med 13 procent till 1,9 miljoner och SCR pekar på det ökade antalet husbilar som en anledning. Av de campingplatser som är medlemmar i branschorganisationen SCR Svensk Camping har cirka 160 öppet året runt.

De nya siffrorna om 2019 års hittillsvarande utveckling av antalet gästnätter kommer från SCB / Tillväxtverket och visar att de tre första kvartalen för 2019 blev de bästa någonsin. Under årets första nio månader ökade antalet gästnätter på med sex procent till 16 145 000 jämfört med motsvarande period 2018 då antalet gästnätter uppgick till 15 236 000.

– Att vi når rekordnivån från 2018 redan efter tre kvartal är fantastiskt. Vi ser en långsiktig trend som bottnar i ett starkt intresse för Sverige som resmål och camping som semesterboende, säger Peter Jansson, tf vd på branschorganisationen SCR Svensk Camping.

Under sommarmånaderna juni till augusti är drygt 40 procent av alla gästnätter i Sverige på en campingplats och bland de utländska turister utmärker sig  Norge, Tyskland och Nederländerna.

– Branschens långsiktiga investeringar i boende, kvalitet och i marknadsföring har gett resultat. Intresset är stort, det ser vi inte minst i att vårt digitala förmåns- och incheckningskort nu har 250 000 användare. Nu ser vi med stor tillförsikt fram emot ett 2020 som har alla möjligheter att bli ytterligare ett toppår för svensk turism och för svensk camping, avslutar Peter Jansson.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.