David Norrbohm, förbundsjurist MRF

Nästa artikel
Nya villkor vid köp av ny personbil
NYHETER

Nya villkor vid köp av ny personbil

Publicerad 29 oktober 2014

David Norrbohm, förbundsjurist MRF

Den 1 november ändras leveransvillkoren för köp av en ny personbil. Det är MRF som anpassar villkoren till gällande lagstiftning.

Det är Motorbranschens Riksförbund, MRF, en branschorganisation för landets bilhandels- och verkstadsföretag, som i samråd med Konsumentverket tagit fram nya leveransvillkor i det köpavtal som används vid köp av en ny personbil.

– Det handlar både om en revidering och anpassning av branschöverenskommelsen utifrån konsumentköplagen, inleder David Norrbohm, förbundsjurist på MRF, i ett pressmeddelande.

– I grova drag innebär anpassningen att alla personbilar som beställs enligt kundens egen specifikation från första november betraktas som specialleverans.

– För en ny lagerbil är leveranstiden alltid 12 veckor, om inget annat avtalats, medan för en specialleverans är den 16 veckor med en rätt till minst 4 veckor till.

– Vidare är begränsad rätt till hävning av köpet vid specialleverans borttagen. Detta efter ändring av konsumentköplagen, fortsätter David Norrbohm.

MRF:s leveransvillkor är en branschöverenskommelse som tillämpas obligatoriskt av MRF-anslutna bilhandelsföretag för att ge bilköparna trygghet.

Även för dem som vänder sig till en bilverkstad, finns en motsvarande branschöverenskommelse mellan MRF och Konsumentverket, MRF-villkor för bilverkstadsbesök.

Tillämpning av dessa villkor och den kundtrygghet som de står för, är obligatoriskt för MRF-anslutna verkstäder och verkstäder som ingår i kvalitetskontrollsystemet Kontrollerad Bilverkstad, KBV

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.