Bild
Nästa artikel
NYHETER

Nya regler för husvagnar?

Publicerad 3 januari 2016 (uppdaterad 2 oktober 2019)
Sten Bergheden (M) som sitter i Riksdagens trafikutskott föreslår i en debattartikel i Lidköpingsnytt att högsta hastigheten för husvagnar bör höjas till 100 km/t samt att reglerna för överlast ses över.

Riksdagsledamoten Sten Bergheden konstaterar först att det är viktigt att slå vakt om den svenska husvagnskulturen och att det regelverk som finns idag är moget för en översyn.

Han menar att det efter de höjningar av högsta hastigheterna i ett antal Europeiska länder finns anledning att göra samma sak i Sverige. Han vill därför tillåta bilar med husvagn att få köra i 100 kilometer i timmen på vissa vägar vilket skulle förbättra trafikrytmen på vägarna och göra det attraktivare för fler europeiska turister med husvagn att välja Sverige som semesterland.

Vidare uppmärksammar han att dagens lagstiftning och straffpåföljd för överskridningen av maxlasten bör ses över, vilket även påpekats från bland annat Transportstyrelsen.

Artikeln ursprungligen publicerad på vår hemsida 2015-08-04.

- En husvagn med en tjänstevikt på 1100 kilo och med en lastförmåga för 200 kilo som har överlastats med 100 kilo räknas idag som en 50 procent överskridning av maxlasten och risken är stor att påföljden blir indraget körkort. Ett släp med 300 kilo tjänstevikt och 1000 kilo lastförmåga som överlastas med 100 kilo räknas som en överlastning med 10 procent av lastförmågan och troligen är resultatet en rapporteftergift. Därmed bedöms samma vikt (100 kilo) olika beroende på husvagn eller släp och med helt andra konsekvenser. Detta är inte rimligt och en översyn behövs, det måste bli lättare att göra rätt.

Hela artikeln i Lidköpingsnytt hittar du här.

Artikeln ursprungligen publicerad 2015-08-04.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.