Nästa artikel
Nya avbokningsregler för bokad camping
NYHETER

Nya avbokningsregler för bokad camping

Publicerad 4 maj 2017 (uppdaterad 8 maj 2017)
Konsumentverket har kommit överens med SCR om vad som ska gälla vid bland annat avbokning av förbokad plats på deras campingplatser. Eftersom det inte finns någon ångerrätt för bokningar så kan det vara klokt att läsa det finstilta i förväg.
De flesta av våra läsare brukar förstås campa i Sverige och då kan det vara bra att veta om att SCR och Konsumentverket nu är överens om vilka regler som gäller. I överenskommelsen, som ingicks för ungefär en månad sedan, framgår vilka rättigheter och skyldigheter både du som campare liksom företaget som driver campingen har. 

Konsumentverket granskade campingföretagens avtal från 2014 som visade sig innehålla villkor som Konsumentverket ville ändra och som nu lett fram till denna nya överenskommelse.

–Det är till exempel tydligare nu vad som gäller om du behöver boka av din vistelse. Vi hoppas att det här ska vara till god hjälp för både företagare och konsumenter, säger Daniel Gustafsson, jurist på Konsumentverket i ett uttalande till Göteborgsposten.

ERBJUDANDE:


Det nya för i år är att de SCR-anslutna campingarna använder sig av ett enhetligt kontrakt där reglerna för bland annat avbokningar är specificerade. Campingvärdarna förbinder sig dessutom att följa besluten i Allmänna reklamationsnämnden om en tvist skulle hänskjutas dit. ARN:s beslut är egentligen en rekommendation som inte företag med automatik är tvingade att följa.

– Det var lite dåliga villkor här och där i hyresavtalen och eftersom det är en stor bransch valde vi att titta på vilka regler som gäller på området, säger Daniel Gustafsson, jurist på Konsumentverket.

I de tidigare avtalen som KV granskat fanns bland annat villkor som gjorde det möjligt för värden att hyra ut campingtomten till en ny gäst om den första tillfälligt lämnade den under sin vistelse även om Konsumentverkets jurist framförallt fokuserat på alltför hårda avbokningsregler.

– Nu har vi nått en kompromiss som ger gästerna större flexibilitet fram till sista veckan före ankomsten, säger Daniel Gustafsson.
 
Ångerrätt gäller ej

Distansavtalslagens ångerrätt gäller inte mellan campingplatser och konsumenter. Läs därför avtalsvillkoren noga, speciellt vad som gäller för avbokning. Dessa skiljer sig dessutom åt mellan olika campingar men alla SCR-anslutna anläggningar har nu samma villkor.


De nya villkoren

SCR Svensk Camping och Konsumentverket är nu överens om vilka regler som gäller på campingområdet bland anslutna medlemmar. I branschöverenskommelsen kan du läsa vilka rättigheter och skyldigheter du har som campare och vad som gäller för företaget som driver campingen.

För avbokning gäller bland annat schablonvillkor som ska ersätta campingvärden för dennes inkomstbortfall.

  • Avbokning 14-30 dagar före upplåtelsedatum: gästen betalar högst 50 procent av avtalad hyra
  • Avbokning 2-13 dagar före: högst 80 procent
  • Senare återbetalas inget från campingvärden

–Vi tror att överenskommelsen kan vara ett bra stöd till våra medlemmar. Det är viktigt för såväl campingföretagen som gästen att vi har en överenskommelse som på ett tydligt sätt reglerar villkoren, säger Christer Jansson, rådgivare på SCR Svensk Camping.

Överenskommelsen gäller endast campingar anslutna till SCR varför det kan vara viktigt att kolla villkoren till den camping du förtidsbokar.

Länkar

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.