Bild
Nästa artikel
NYHETER

Ny rastplats vid Tanum

Publicerad 4 december 2017 (uppdaterad 4 december 2017)
Nyligen skrev vi om att E6 vid världsarvet Tanumshede tilldelades ett arkitektpris och nu öppnas en ny rastplats med utsikt över hällristningarna.
– Jag har nog inte tidigare insett hur exceptionellt det är att få bygga en motorväg genom ett världsarv, sa Trafikverkets projektledare Rune Andersson när Trafikverket besökte byggplatsen 2015 enligt deras hemsida. Tack vare rastplatsen har vi kunnat bygga motorvägen. Rastplatsen har kostat 15 miljoner kronor, den är ändå en liten del av vägbygget för 500 miljoner.

Trafikverket beskriver bygget av denna speciella väg men att det stora bidraget till världsarvet är rastplatsen väster om E6. Besökaren möts av välbyggda stenmurar och mjuka övergångar som inbjuder till att gå ut i den omgivande naturen. Men häftigast är den breda spång av ek som byggts till en utsiktsplattform som erbjuder en andlös överblick över världsarvet. Som en språngbräda mot bronsåldern. Härifrån syns skog, odlingsmark och hav. Det landskap som formade den bronsåldersvärld vi i dag kan få en skymt av på hällristningarna.

Trafikverkets landskapsarkitekt Josefina Lenning säger:

– Det här visar verkligen Trafikverkets roll som samhällsutvecklare. Vi är med och skapar värden för våra intressenter och resenärer. Det här handlar inte bara om hur vi kan undvika ingrepp, utan också om vad vi kan bidra med. Rastplatsen skapar mervärden till världsarvet. Besökarna får här en möjlighet till en ny överblick. Den sätter hällristningarna i ett sammanhang som inte synts så tydligt tidigare.

Världsarvet Tanum rymmer 500 platser med hällristningar från bronsåldern. Tidigare har det varit svårt för besökare att få en helhetsupplevelse och förstå hur landskapet gav förutsättningar för den bronsålderskultur som började skapa hällristningarna för 3 800 år sedan.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.