Nästa artikel
Ny kampanj ska få oss att sluta rattsurfa
NYHETER

Ny kampanj ska få oss att sluta rattsurfa

Publicerad 2 december 2016 (uppdaterad 3 december 2016)
Transportstyrelsen fortsätter sitt kampanjande mot telefonpratande förare, ett beteende som kan sägas vara både tillåtet och inte. Klart olämpligt är det i varje fall men blir olagligt först om det påverkar körningen negativt.

Rattsurfning gör oss ouppmärksamma och därmed farliga i trafiken men trots det rattsurfar alltför många svenskar. Det vill Transportstyrelsen ändra på. Under december rullas en ny kampanj ut där huvudmålgruppen är de som rattsurfar allra mest, män och kvinnor mellan 18-30 år.

Genom två tidigare kampanjer har Transportstyrelsen försökt etablera ett nytt ord: rattsurfa. Begreppet, som de vill ska ge associationer till rattfylla, omfattar all användning av mobiltelefon och annan kommunikationsutrustning som gör en förare ouppmärksam och därmed farlig i trafiken. Att rattsurfa kan få katastrofala konsekvenser. Den som kör i 40 km/h och tittar ner på mobilen i två sekunder hinner rulla cirka 22 meter och på den sträckan kan mycket hända. 

Sedan 2013 är det förbjudet att använda kommunikationsutrustning på ett sätt som gör dig ouppmärksam och farlig i trafiken. Men, beteendeförändring tar tid påpekar Transportstyrelsen och många rattsurfar trots kännedom om både lagstiftning och farorna med att använda mobilen bakom ratten. 

- Våra tidigare kampanjer har varit väldigt lyckade, med höga observationsvärden och stort engagemang. Den här gången riktar vi oss främst till en målgrupp som enligt våra undersökningar är de som rattsurfar allra mest. Målet är att rattsurfarna ska förändra sitt beteende och skaffa sig nya, trafiksäkrare vanor, säger Anna Bengtsson, kommunikationsstrateg på Transportstyrelsen. 

Under december 2016 kommer kampanjen att synas i såväl traditionella som digitala medier. Förutom olika PR-insatser och film på Youtube, Facebook och Instagram genomförs också ett samarbete med Alex & Sigge.

Sverige är dock ett av de få länder som inte har ett uttryckligt förbud mot att använda handhållen telefon under körning, något att tänka på för alla som åker utomlands på semester.

Några fakta
50 procent av svenskarna uppger att de pratar i mobilen utan handsfree när de kör. 37 procent uppger att de sms:ar eller använder andra textmeddelandetjänster samtidigt som de kör. Inom åldersgruppen 18-30 är det hela 56 procent som gör det. Användning av sociala medier i samband med bilkörning är däremot inte lika vanligt. 10 procent av svenskarna säger sig använda sociala medier samtidigt som de kör.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.