Bild
Nästa artikel
NYHETER

Ny husbil var inte helt ny

Publicerad 6 maj 2017 (uppdaterad 8 maj 2017)
En ny husbil ska vara ny och inte ha gått 55 mil menade en husbilsköpare från Piteå och anmälde köpet till ARN. Köparen har nu fått rätt till ersättning.

En kvinna från Piteå köpte en ny husbil med nybilsgaranti av ett företag i södra Sverige. Körsträckan på kontraktet uppges till 0 kilometer och köpesumman var drygt 1,5 miljoner kronor. Detta skriver Piteåtidningen.

Köpekontraktet stadgar vidare att husbilen skulle vara ny och ha nybilsgaranti. Kvinnan upptäckte dock strax efter leveransen att husbilen redan hade gått 55 mil när den överlämnades till henne.

ERBJUDANDE:


Det principiella är om husbilen därmed skulle anses som ny eller begagnad. Kvinnan menade att bolaget sålde husbilen som ny, när den egentligen var begagnad och att den använts som demonstrationsbil, något som skulle avspeglat sig i ett väsentligt lägre pris. Hon ansåg därför att det vore skäligt med ett prisavdrag på 100 000 kronor, alternativt ville hon att en ny husbil levereras.

Säljföretaget menar att det angivna milantalet var en felskrivning och att Pitekvinnan inte har rätt till prisavdrag. Deras förslag på kompensation låg på 18:50 per mil för värdeminskning och slitage. Därutöver kunde de tänka sig att ytterligare tillmötesgå köparen genom att betala 10 000 kronor.

ARN:s bedömning var att köparen har rätt i sakfrågan, bilen var inte att betrakta som ny. Ersättningen sattes dock enligt säljarens förslag vilket enligt ARN är mer i linje med uppskattad värdeminskning.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.