Nästa artikel
Ny genial Malibu plåtis
Nytt 2025

Ny genial Malibu plåtis

Publicerad 2024-08-01 00:01 (uppdaterad 2024-08-14 10:09)
Malibu genius 641 LE, en ny plåtis på MB Sprinter med bakre förlängning. Kolla invändiga bilderna – imponerande!

Med sin bakre förlängning får genius 641 en planlösning som sticker ut (ursäkta vitsen) ifråga om rymlig känsla på en kompakt yta. Malibu genius 641 LE är tänkt att kombinera fördelarna med en lättmanövrerad plåtis med den rymliga bodelen i halvintegrerade.

Modellnamnet genius lanserades faktiskt för 30 år sedan inom Carthago där genius var en för märket revolutionerande modell år 1994. Tre decennier senare, tar nya Malibu genius 641 LE ett liknande revolutionerande steg när den kombinerar fördelarna med en kompakt plåtis med känslan hos en "riktig" husbil. 

Malibu genius är samtidigt märkets första på MB Sprinter-chassi eftersom chassit inte varit tillräckligt rymligt för märkets inredningar och planlösningar. Som resultat förlänger de istället Sprintern med nästan en halv meter från 5,93 till 6,41 meter. Modellen ska vara en fusion av en konventionell plåtis (van) och en halvintegrerad husbil.

Den bakre förlängningen på Malibu genius 641 LE är faktiskt patentsökt och gjord i glasfiberarmerad plast med isolerande sandwichkonstruktion. Fastbultad på den ursprungliga karossen och med "återanvända" detaljer från MB Sprinter som lister och paneler på sidoväggarna. Malibu använder också original baklyktor. Äntligen också ramfönster! Premium Seitz S7, istället för utanpåliggande som de annars envisas med i sina plåtisar.

I standardmodellen "coupé" - som många känner igen från Malibu - är hytten med sina vridbara säten snyggt integrerad i bodelen. Överskåpen ovanför sittgruppen har en snygg indirekt belysningen som följer takkurvan framåt. Dagtid ger takfönstret extra ljus. Tack vare kökets utformning, utan ett högt placerat kylskåp, får man också en siktlinje över pentryt ända till den bakre väggen.

Ett vägghängt bord med svängbar extrayta känns igen från märket. Likaså förvaringslådan under soffan och det i golvet under sittgruppen. Isofix-fästen för barnstolar med vadderad kil för sätet finns som tillval. Likaså en takmonterade bodels-AC på 1,7 kW.

En annan fördel med den bakre utbyggnaden är att det ger plats för en extra lång köksbänk. Närmare bestämt 1,2 meter lång vilket ger gott om förvaring i extra breda lådor och överskåp. Dessutom ett skåp med sideboard ovanför kompressorkylen på 84 liter. Alltså samma lösning som i Malibus "diversity"-modeller.

Ett nytt badrum kallat Supermax ska ge extra gott om plats och förvaring. Här finns ett skåp med många hyllor, ett uppfällbart tvättställ och ett spegelskåp som upptar sidoväggen. Toaletten kan på Malibu-vis svängas undan för att skapa utrymme för en extra stor dusch. Ett fönster och ett Micro-Heki-takfönster ser till att utrymmet är väl ventilerat.

Sedan har vi ett omklädningsrum utanför badrummet när badrumsdörren svängs ut mot köksbänken, då skapas här ett privat utrymme. Längst bak har vi de längsgående enkelsängarna och gott om förvaring i både överskåp och under madrasserna. Ena bädden är två meter lång och var vid vår koll lätt att fälla upp för att nå förvaringen under. Den öppningsbara bakrutan ger extra utsikt. Under sängen på förarsidan finns en hög garderob med galgstång. På motsatt sida finns utdragslådor.

Mercedes-Benz Sprinter (L2) chassit har bakhjulsdrift som standard och förstås det höga taket. Hjulbasen på 3.665 mm ihop med bakhjulsdriften ger en snäv vändradie på 13,4 meter (jämfört med L3-chassit: 15,3 m, eller ett framhjulsdrivet L2-chassi: 15,2 m). Och med en totalvikt på 3,5 ton passar Malibu genius 641 LE för B-körkort, men då får man nog lasta med geniknölarna och god planering. (Tjänstevikten ej klar än) På begäran kan dock totalvikten ökas till 4,1 ton. Motoreffekten är 110 kW (150 hk), med möjlighet att välja antingen 125 kW (170 hk) eller 140 kW (190 hk). Som ett alternativ till den sexväxlade manuella växellådan finns automat som tillval.

Modellen finns i tre färger, varav två på våra fotografier. Malibu kallar dem High-Tech Silver, Tenorite Grey Metallic och Obsidian Black Metallic. 17-tums lättmetallfälgar finns också samt en elektriskt självstängande skjutdörr så man slipper störa grannarna med den för plåtisar så typiska och pinsamma "skjutdörr-smällen".

Läs mer på Malibus hemsida

Några fördelar enligt Malibu:

- Ingen köldbrygga bak som är fallet med bakdörrar av metall.
- Isolering av RTM-hårdskum och sandwichkonstruktion (förlängningen).
- Baklucka som öppnas i full bredd som bilen.
- Sänkt garagegolv ger ergonomisk åtkomst.
- Som tillval finns utdragbar cykelhållare (pedelec-system).
- Utdragbart förvaringssystem med transportlådor som tillval.

Alkovhusbilen Carthago Genius på VW LT släpptes 1994 och hade en bodel byggd likt dåtidens premiumhusbilar.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.