Nästa artikel
Ny forskning förklarar hur vissa höns får randiga fjädrar
GLAD PÅSK

Ny forskning förklarar hur vissa höns får randiga fjädrar

Publicerad 11 april 2017 (uppdaterad 3 november 2019)
Att kunna diskutera de viktiga ämnena med campinggrannarna kommer att rädda påsken! Nu finns det svar på varför höns har olika färg på fjädrarna. Uppsala universitet har lagom till helgen publicerat en avhandling.

Hittills har det varit ett mysterium varför fåglar visar upp en sådan otrolig biologisk mångfald vad det gäller fjäderdräktens mönster och färger. Nu kan vi lägga denna okunnighetens era bakom oss då kartläggningen av vilka gener som bestämmer däggdjurs pälsfärg och fåglars fjäderdräkt har gjort stora framsteg de senaste 20 åren. I en ny studie som publicerats i PLOS Genetics visar svenska och franska forskare att det krävs två oberoende mutationer för att förklara uppkomsten av gökfärg (svart- och vitrandiga fjädrar) hos höns.

I den studie som nu publicerats har forskarna studerat hur färgteckningen "sex-linked barring" uppkommer hos höns. På svenska kallas detta gökfärg eftersom de randiga fjädrarna påminner om gökens fjäderdräkt. I Frankrike finns till exempel en ras som heter Coucou de Rennes (Göken från Rennes). Gökfärgen visar en dominant könsbunden nedärvning.

- Vi kan säkert säga att detta är två oberoende mutationer eftersom vi även har undersökt höns som bär en genvariant som bara har den regulatoriska mutationen och dessa höns blir mycket ljusa med bara svagt färgade band. Detta talar för en evolutionär process där först den regulatoriska mutationen uppstår och i ett senare skede en annan mutation som påverkar proteinstrukturen, säger Leif Andersson professor vid Uppsala universitet, SLU och Texas A&M University, som har lett studien. Tillsammans ger dessa två mutationer upphov till en fjäderdräkt som vi människor upplever som särskilt attraktiv. Den viktigaste orsaken till att vi ser en så omfattande variation i färgteckningen hos våra husdjur är att vi helt enkelt uppskattar denna biologiska mångfald så länge som husdjuren är friska och producerar de nyttigheter de berikar våra liv med.

- Många hönsraser som används i kommersiell produktion, till exempel värphönsrasen vit leghorn, bär på anlaget för gökfärg men det syns inte eftersom de också bär ett anlag för vit färg som maskerar gökfärgen, säger Leif Andersson.

Säkert, och välkänt sedan länge, är dock att äggen består av äggvita och äggula och dessa är precis som vanligt vita och gula. Om detta säger inte undersökningen någonting alls, inte heller om varför vissa ägg har brunt skal och andra vita.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.