Nästa artikel
Ny e-tjänst visar när din bil ska besiktigas
NYHETER

Ny e-tjänst visar när din bil ska besiktigas

Publicerad 22 juni 2020 (uppdaterad 23 juni 2020)
På grund av coronan har besiktningstiden för 1,2 miljoner bilar förlängts, men bilägarna måste använda en speciell e-tjänst för att hålla reda på vilket besiktningsdatum som gäller.

Som vi tidigare skrivit om får bilar som skulle ha besiktigats under perioden 1 februari till 31 augusti 2020 besiktigas senare men inom sju månader efter det ursprungliga datumet. Uppskattningsvis 1,2 miljoner fordon påverkas av förlängningen och omfattar även körkortsförnyelser.

Problemet när undantaget infördes var att ägarna själva tvingades hålla reda på den förlängda besiktningstiden. Den ändrades nämligen inte i vare sig besiktningsföretagens system eller i Transportstyrelsens e-tjänst på nätet. Där kan det stå att en viss bil är belagd med körförbud på grund av utebliven besiktning, trots att den omfattas av undantaget.

Nu finns en ny e-tjänst som är framtagen av Transportstyrelsen och som ska visa korrekt information om besiktningen. Det nya undantaget är alltså fortfarande inte inlagt i Vägtrafikregistret, utan bilägaren får använda sig av ytterligare en e-tjänst för att ta reda på när bilen ska besiktigas.

– Det är viktigt att fordonsägare enkelt kan få reda på vad som gäller just för dem och deras fordon och med den här e-tjänsten löser vi det behovet. Samtidigt fortsätter vi att arbeta fram en permanent lösning för våra register, säger Transportstyrelsens generaldirektör Jonas Bjelfvenstam.

Här finns den nya e-tjänsten för att se besiktningsdatum.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.