Appen, som är gratis, kan laddas ned på både App Store och Google Play. Tekniken kommer från spelvärlden och använder geopositionering som innebär att användaren rent fysiskt ska ta sig till förutbestämda platser för att där samtidigt möta en helt annan, virtuell värld i sin mobil eller platta.
En stor del av Wiks äldre historia är fortfarande höljd i dunkel och i Visir Uplandia presenteras några möjliga historiska förhållanden. Faktaunderlaget är framförallt hämtat från boken "Vik – historia, miljö & människor" utgiven av Upplandsmuseet år 2015.
Appens ledsagare genom Wiks historia är Ramborg Israelsdotter som levde på Wik i början av 1300-talet, innan slottet uppfördes i slutet av 1400-talet. Hon ägde det stora godset Wik och är den första och kanske mest intressanta huvudpersonen i Wiks långa historia. Ramborg tillhörde släkten And som var en av de mest tongivande medeltida släkterna i Uppland. Hon var även syssling till den heliga Birgitta.
På plats på Wik kan man via appen få en guidning av Ramborg Israelsdotter som tar besökaren på en resa genom tiden och berättar om historiska skeenden och sägner som utspelat sig på Wiks slott. Utgångspunkten är år 1570 och Ramborg, som är mycket fäst vid platsen finner det bäst att dröja kvar för att vaka över gården. Hon berättar om sin egen släkthistoria, återger legenden om hur hon blivit så rik genom att få tag på guld från trollen och återberättar historien om Anna von der Grünau från Sachsen som dog en tragisk död och som sedan setts spöka på området. Ramborg berättar hur Gustav Vasa ett helt år belägrade Wiks slott utan att komma innanför murarna och om Sigrid Bielke som tillsammans med Gustaf Horn på 1600-talet började renovera slottet och gav det mycket av det utseende som kom att bestå fram till modern tid.
Appen är ett samarbete mellan Region Uppsala, Uppsala Universitet och grafikföretaget Disir Productions och är en del av projektet Augmented Export som är en satsning inom natur- och kulturturism. Satsningen finansieras av Tillväxtverket, Region Uppsala samt länets kommuner och destinationsbolag och pågår 2016–2019. Nästa år kommer även Skokloster och Lövstabruk att ingå som kapitel i appen Visir Uplandia.
Läs mer om Wiks slott på www.wiksslott.se
Ämnen i artikeln
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.