Nästa artikel
Ny app gör dig till nyhetsfotograf
NYHETER

Ny app gör dig till nyhetsfotograf

Publicerad 27 maj 2014 (uppdaterad 30 september 2019)
Råkar du bli vittne till någon spännande händelse? Nu finns en enkel lösning för att sälja sina bilder direkt till nyhetsmedierna och få lite påfyllning i semesterkassan.

Nu startas en bildbyrå för privatpersoner som inte tidigare sålt nyhetsbilder.

Till och med kameramobiler håller idag godtagbar kvalité  för tidningsbruk. Därför är det numer möjligt att sälja bilder när du råkar befinna dig i händelsernas centrum och är först eller tidigt på plats. Den nya appen från FirstonsiteNews förenklar för både säljare och köpare och fungerar som ett komplement till redaktionernas egna fotografer. 

FirstonsiteNews app finns att ladda ner gratis för iPhone och androidtelefoner. I appen laddar man enkelt upp sin nyhetsbild och bestämmer vad den ska kosta. Normalpris för en nyhetsbild är omkring 1 000 kronor, för ett videoklipp ungefär det dubbla. Bilden/videoklippet kan säljas till hur många redaktioner som helst. Om det är en ”het” nyhet kan en bild ge flera tusen kronor på några sekunder, i synnerhet om bilden är "bra".

Grundarna till appen är ”nyhetsmänniskor” och webbutvecklare som kombinerat det bästa från två branscher och skapat FirstonsiteNews.

– Det finns långt över en miljard smartphones världen över och varje sekund händer det något av nyhetsvärde någonstans. Nu finns det inte längre någon ursäkt för att tittare och läsare ska gå miste om nyhetsbilder och filmer av viktiga händelser, säger Anders Lentell, vd på Dynabyte AB, som utvecklat tekniken bakom och fortsätter

– Det vi tyckte saknades var en smidig marknadsplats där redaktioner och privatpersoner kan mötas och utbyta tjänster och det är precis det vi har skapat. FirstonsiteNews fyller ett behov som växer för varje dag. Att vi som individer ska vara delaktiga i nyhets- och informationsspridning är självklart i en tid där vi får större och större möjlighet att nå ut och påverka. 

FirstonsiteNews steg för steg

Spännande situation? Ta en bild eller spela in video med mobilen. Ladda upp bilden/videon, bestäm pris och fyll i dina kontaktuppgifter. Bilden finns nu till försäljning för svenska redaktioner. En köpare från en nyhetsredaktion väljer ut bilden eller videon på FirstonsiteNews. Redaktionen betalar för bilden, som kan laddas ner direkt. Fotografen har pengarna på kontot inom en vecka. Nyhetsbilden eller videoklippet publiceras.
Här hittar du deras hemsida där även länkar till apparna finns.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.