Bild
Nästa artikel
NYHETER

Nu utreds om väktare ska kolla trafiknykterhet

Publicerad 1 maj 2018 (uppdaterad 1 maj 2018)

Blir det här en udda bild i framtiden om polisen delegerar ut nykterhetskontroller till väktare?

Trafikverket och polisen ska utreda om trafiknykterhetskontrollanter, speciellt utbildade väktare och ordningsvakter, ska ges rätten att utföra nykterhetskontroller i trafiken.

Det är Aftonbladet som skriver att frågan utreds och att ordningsvakter och väktare "snart" kan ersätta polisen vid nykterhetskontroller längs vägarna.

De nya kontrollanterna ska kallas "trafiknykterhetskontrollanter" och möjliggöra att det blir fler nykterhetskontroller. De ska dock inte i formell mening vara poliser. Utredningen ska påbörjas under våren med målsättningen att de nya trafiknykterhetskontrollanterna ska kunna synas ute på vägarna under 2019. I samma utredning ska det undersökas hur man kan stödja företag och organisationer att genomföra egna nykterhetskontroller.

– Nu kraftsamlar Trafikverket och Polisen kring en viktig och prioriterad fråga, rattfylleri. Tillsammans ska vi skapa bättre förutsättningar för fler trafiknykterhetskontroller och på det sättet minska antalet döda och allvarligt skadade i trafiken, säger Lena Erixon, Trafikverkets generaldirektör, enligt Aftonbladet i ett pressmeddelande.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.