Bild
Nästa artikel
NYHETER

Nu ryker hemmasnickrade vägskyltar

Publicerad 8 juni 2017

Nu plockar Trafikverket bort privatbyggda skyltar som sitter fel.

Trafikverket rensar upp i skyltfloran längs vägarna, eftersom egengjorda plakat kan bli en trafikfara.

Under vår och sommar dyker det utefter vägen upp skyltar som snickrats ihop av privatpersoner. Skyltarna sätts ibland i vägområdet, det vill säga vägbana, dike och några meter runtomkring. Det rör sig ofta om olika former av reklamskyltar och att placera dem i vägområdet är olagligt. De kan exempelvis försvåra vid slyröjning och dikesrensning. Enligt Trafikverket kan skyltarna också utgöra en risk för trafikanterna om de är utformade på ett sätt som tar fokus från körningen.

– Skyltar som inte är skadade tar vi oftast reda på och förvarar hos entreprenören. Många kanske inte vet att det är olagligt, och de kan få tillbaka skylten om den finns hos entreprenören, säger Mats Sandgren på Trafikverket.

Den här månaden görs därför en insats för att rensa upp de hemmagjorda skyltarna. Dyker skylten upp igen efter att den plockats ner kan det resultera i en polisanmälan. Om en privatperson vill sätta upp en skylt utanför vägområdet krävs tillstånd från markägare, samt bygglov av kommun eller länsstyrelse. Det går att ansöka om att få en godkänd vägvisningsskylt till en plats i närheten som kan vara av intresse för trafikanten. Den ansökan görs till Trafikverket som tillverkar och sätter upp märket till en kostnad som sökanden betalar.

Artikeln ursprungligen publicerad på Vi Bilägares hemsida.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.