Nästa artikel
Nu kan du bli sjuk varsom helst
NYHETER

Nu kan du bli sjuk varsom helst

Publicerad 8 januari 2015 (uppdaterad 1 oktober 2019)
Den 1 januari 2015 trädde den nya Patientlagen i kraft. För oss som reser mycket har den betydelse då den ger patienten tidigare saknade rättigheter att söka vård i hela Sverige.
Den nya Patientlagen som trädde i kraft 1 januari 2015 ger patienter i hela landet möjlighet att söka öppenvård och specialistinsatser i hela landet.

Du kan välja öppenvård var som helst i Sverige. Det betyder att du kan välja vårdcentral eller öppen specialistvårdsmottagning för undersökning eller behandling.

Region Skåne i Malmö säger såhär

Ja, patienter kan fritt söka öppen vård i andra landsting, inklusive psykoterapi. Det har ingen betydelse om vårdgivaren är offentlig eller privat så länge vården är finansierad av landstinget.
 

Att välja att tillhöra en vårdcentral kallas också för listning. Men du har alltid möjlighet att gå till vilken vårdcentral du vill i hela Sverige. På en vårdcentral kan du även välja en fast läkarkontakt.

Du kan också välja högspecialiserad öppenvård vid ett regionsjukhus i ett annat landsting, till exempel en uppföljning av en cancerbehandling.

När du söker vård i ett annat landsting är det dina medicinska behov som avgör när du får vård. Dina medicinska behov bedöms av läkaren. Du ska få öppenvård på samma villkor som alla de som är folkbokförda i det landstinget. Det betyder till exempel att du betalar lika mycket i patientavgift som alla andra som söker öppenvård. Du får själv betala resor och uppehälle när du väljer vård i ett annat landsting.

Du, som kommer från ett annat landsting, omfattas inte av vårdgarantin i det landsting du väljer.

För ytterligare information hänvisas till Vårdguidens hemsida 1177.se

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.