Nästa artikel
Nu har ormarna vaknat. Håll koll på din hund.
NYHETER

Nu har ormarna vaknat. Håll koll på din hund.

Publicerad 23 april 2015 (uppdaterad 1 oktober 2019)
Nu när värmen kom har ormarna vaknat, speciellt huggormarna, och i början av våren lägger de sig och solar på stenar och berg och många hundar blir bitna. Här är ett par tips från Pawfix.

Hundar är av naturen nyfikna och just nu då det finns gott om orm skall du vara extra försiktig med din hund så den inte blir biten. Vanligtvis är ormar skygga men nu på våren är de slöa och vill bara ligga i solen och gotta sig, det är då vanligt att hundar blir bitna.

Om du misstänker att din hund blivit biten skall du alltid uppsöka veterinär! Om du är på promenad skall du bära hunden för att förhindra att giftet sprider sig i kroppen. Om din hund är för stor att bära och du inte har tillgång till bil där du befinner dig skall du låta hunden vila en halvtimme och sedan gå försiktigt hemåt.

Numer vill inte veterinärerna att man själv skall ge kortison till hunden så fort den blivit biten. Detta för att det kan försvåra behandlingen då man senare kommer till veterinären, eftersom hundägaren vanligtvis inte kommer ihåg vilket kortison och vilken styrka man gett hunden . Ett tips är om man vill ge kortison att alltid ha bipacksedeln till kortisonet i samma ficka som du har tabletterna, då finns det alltid till hands vid behov.

Symtom på att hunden blivit ormbiten

Först märks ormbettet inte så mycket, men efter ett tag kan hunden bli trött och vill helst ligga ned. Efter någon timme svullnar den bitna kroppsdelen. Om bettet har tagit i nosen eller i läpparna svullnar ansiktet upp mycket kraftigt. Läpparna kan bli ett par centimeter tjocka och svullnaden kan sjunka ner på halsen. Om bettet tar i en tass svullnar tassen upp och sprider sig upp i benet.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.