Nästa artikel
Norrmän bäst i Europa
NYHETER

Norrmän bäst i Europa

Publicerad 25 maj 2021 (uppdaterad 25 maj 2021)
Även Norge har en nollvision och när nu statistiken för trafiksäkerheten 2020 börjar bli färdig i alla EU:s länder visar det sig att Norge är allra säkrast. Det går norska Statens vegvesen ut med i ett pressmeddelande.

Norge, Sverige och Danmark leder trafiksäkerhetsligan om man jämför EU:s 27 medlemsländer. Norge och Sverige har med 18 omkomna per miljon invånare faktiskt inte ens hälften så många omkomna jämfört med EU:s snitt som dock minskat med 36 procent under den senaste tioårsperioden.

– Mens 50 mennesker dør hver dag i trafikken i EU, dør det færre enn 50 i Norge på et halvt år. Der Norge har sett en halvering av ulykkestallene, har EU-landene har hatt en nedgang på 36 prosent de siste ti årene, skriver Statens vegvesen i pressmeddelandet.

Både norska och svenska myndigheter slår sig för bröstet när det gäller införandet av åtgärder som ska minska antalet omkomna men även säkrare fordon och mer anancerad sjukvård kan antas spela en viss roll. Och visst finns det anledning för norrmännen att vara stolta över sin prisplats även om de bara är en hårsmån bättre än svenskarna. Ju färre som skadas eller omkommer i trafiken, desto bättre, så arbetet med att minska talen ytterligare lär fortsätta.

När det gäller städer sticker Oslo och Helsingfors ut på ett positivt sätt. Trots att Oslo har runt 700 000 invånare hade de inte en enda omkommen i trafiken under 2019 och bara två under 2020.

Nu är det inte enbart Norden som lyckats begränsa antalet omkomna även om nivåerna skiljer sig en hel del. Arton länder hade lägst antal omkomna någonsin. De länder som haft den största procentuella nedgången är Belgien, Bulgarien, Grekland, Spanien, Italien, Litauen, Portugal och Slovenien. Dessa länder hade en nedgång i antalet omkomna på 40 procent eller mer. I Finland, Estland, Irland, Lettland och Luxemburg ökade istället antal omkomna. 

Det är EU som har presenterat statistiken som även inkluderar Schweiz, Norge samt Island. Norge, som placerar sig som bästa nation. Inom EU ser man därför både Norge och Sverige som föregångsländer som de övriga länderna kan ta lärdom av.

Alldeles nyligen fastställde Sverige nästa etappmål och det går ut på att maximalt 133 personer årligen ska omkomma i trafiken år 2030.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.