Nästa artikel
Norge får hårdare krav på däck
NYHETER

Norge får hårdare krav på däck

Publicerad 9 december 2014 (uppdaterad 30 september 2019)
Norrmännen ökar sina krav på vinterdäck på tunga husbilar från den 1:a januari 2015.

Från årsskiftet 2014/2015 skärper Norge kraven på vinterdäck för alla fordon med en totalvikt över 3 500 kilo. Norge har krav på vinterdäck från 15:e november till och med mars. Även i Sverige skiljer sig däcksreglerna åt mellan husbilar, samt övriga tyngre fordon, jämfört med lättare husbilar och dessa hittar du i den relaterade artikeln.

Det krävs numer vinterdäck på samtliga axlar för fordonsgrupperna M1-M3, N2, N3, O3 samt O4. Fordonsgruppen skall framgå av ditt registreringsbevis. Finns inte vinterdäck tillgängliga på marknaden finns det ett undantag men gäller endast enligt en separat lista som Norska statens Vegvesen upprättar. Kravet på vinterdäck gäller även för släp.

Som vinterdäck räknas dubbdäck eller friktionsdäck som skall vara märkta med M+S, MS, M&S, M-S, «mud and snow», 3PMSF eller «3 peak mountain snowflake» och skall vara särskilt producerade för vinterkörning. Däcken skall vara upptagna i den speciella lista, STRO-listan, som listar alla godkända vinterdäck.

Dubbdäck är bara tillåtna under den period då det är krav på 5 mm mönsterdjup om inte väglaget kräver annat. Sitter det dubbdäck på fordonet måste båda däcken på samma axel ha det men är det tvillingdäck (fyra hjul på samma axel) räcker det med att ett av varje sidas två hjul är dubbat.

Från 15:e oktober gäller i Nordland, Troms och Finnmark, samt från 1:a november i resten av Norge, krav på däck med minst 5 mm mönsterdjup. Detta krav gäller fram till och med 30:e april i Nordland, Troms og Finnmark och till och med första måndagen efter annandag påsk i resten av Norge.  Övriga delar av året gäller europastandarden på minst 1,6 millimeters mönsterdjup. Notera dock att i det fall det råder vinterväglag även i den period som inte omfattas av vinterdäckskravet skall snökättingar användas.

Norrmännen tar ut böter med 750 NOK per hjul och har rätt att stoppa vidare färd om polisen bedömer det som en "allvarlig överträdelse".

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.