Bild
Nästa artikel
NYHETER

Nej till dispens skapar illegal camping

Publicerad 1 juli 2017 (uppdaterad 1 juli 2017)
Trelleborgs kommun skriver på sin hemsida att Länsstyrelsens nej till camping på en gräsplan söder om väg 9 som husbilar och husvagnar utnyttjat under ett flertal år innebär ett stopp för vidare camping där. Läs kommunens text som vi återger i sin helhet.
I många år har den stora gräsplanen norr om Sveriges sydligaste udde Smygehuk och Köpmansmagasinet, använts för övernattning av husvagnar och husbilar. Det har varit uppskattat att kunna parkera nära turistmagneten för en kortare period. I år avslog Länsstyrelsen dispensansökan från Trelleborgs kommun och det är inte längre lagligt att övernatta invid udden. 

Den senaste veckan har dock ett större antal husvagnar och husbilar ställts upp på området – i strid mot gällande bestämmelser. Trelleborgs kommun kommer att tillsammans med den privata fastighetsägaren försöka få beslutet undanröjt så parkering kan ske i god ordning.

-   Det är viktigt för oss att kunna erbjuda god tillgång till Smygehuk, hamnen och Köpmansmagasinet, säger kommunstyrelsens ordförande Torbjörn Karlsson. Under en följd av år har vi haft ett system där en idrottsförening tagit upp en mindre avgift och sett till att det rått ordning och reda på platsen. Det är en modell som både kommunen och turisterna varit mycket nöjda med.

Inför årets säsong sade emellertid länsstyrelsen nej till den ordning som fungerat väl i många år. Trelleborgs kommun har överklagat beslutet men frågan är ännu inte avgjord i högre instans.

I strid mot allemansrätten och strandskyddsregler har ett större antal fordon ställs upp på området den senaste tiden. Det har förekommit klagomål av olika slag, och såväl kommun som länsstyrelse och polismyndigheten har varit inkopplade. Enligt allemansrätten får man lov att campa maximalt 24 timmar utom syn och hörhåll från bebyggelse. I det aktuella fallet har fordonen ställts upp under längre tid.

Efter kontakter med myndigheter har dock flertalet av fordonen nu lämnat området. På lördagseftermiddagen fanns fyra bilar kvar på gräsplanen söder om väg 9.

- Vår förhoppning är att också dessa bilar ska flyttas under den närmaste tiden, säger kommundirektör Fredrik Geijer. Samtidigt fortsätter dialogen med myndigheterna för att få till en reglerad uppställning som uppfyller krav på hygien, brandskydd och renhållning.

Här hittar du kommunens hemsida.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.