Genrebild

Nästa artikel
Musk lanserar Starlink, internet för fordon som husbilar
NYHETER

Musk lanserar Starlink, internet för fordon som husbilar

Publicerad 15 mars 2021 (uppdaterad 16 mars 2021)

Genrebild

Att klara sig utan internet framstår alltmer som besvärligt men nu ska SpaceX VD Elon Musk råda bot på problemet även i områden där täckningen idag är dålig. Med tusentals satelliter ska internet bli tillgängligt överallt och i sammanhanget nämns specifikt husbilister som en målgrupp.
SpaceX VD Elon Musk säger enligt CNBC att hans företags Starlink satellit-internetservice kommer att dubblera hastigheten senare i år. Systemet sätts upp främst för områden som är för glesbefolkade för att ha internet via andra system.

Starlink är ett kapitalintensivt projekt som involverar tusentals satelliter som konstruerats för att leverera höghastighetsinternet oavsett var man befinner sig. Hastigheten ska efter dubbleringen senare i år bli ungefär 300Mb/s och fördröjningen ska minska till cirka 20 ms meddelade Elon Musk i ett tweet i måndags. I ett senare tweet tillade han även att största delan av jorden ska vara ha höghastighetsinternet i slutet av 2021 och under 2022 ska hela jordklotet ha denna täckning.

Syftet anges vara att erbjuda internet i områden med måttlig eller låg befolkningstäthet medan mobilnäten kommer att vara bättre i tätbefolkade områden.

Kostnaden för att bygga systemet beräknas till omkring 10 miljarder USD medan intäkterna årligen uppskattas till det tredubbla.

I dagsläget har fler än tusen satelliter skjutits upp i Starlink-projektet och i oktober 2020 lanserades en betaversion. Konsumentkostnaden anges till 99 USD per månad samt en engångskostnad på 499 USD för tekniken som behövs för att hantera signalerna. Tre månader efter lanseringen av betaversionen har systemet fler än 10 000 användare. Detta trots att utrustningen ännu är för stor för vanliga personbilar men för större fordon som bussar, lastbilar, tåg, skepp och liknande och i sammanhanget nämns även uttryckligen husbilar.
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.