Nästa artikel
Musik påverkar våra smaklökar
NYHETER

Musik påverkar våra smaklökar

Publicerad 17 juni 2015 (uppdaterad 17 juni 2015)
Har du förberett midsommarfirandet ordentligt så ska musiken passa ihop med maten. Nya rön visar att val av musik påverkar hur vi upplever smaker. Kanske dags för en trådlös högtalare med kända evergreens på midsommarbordet?

Forskning av den experimentella psykologen Charles Spence vid Oxford University, visar att kombinationen mat och ljud kan påverka vårt smaksinne. Spence testade att ”krydda” sin mat med musik från samma land och det visade sig att den franska maträtten smakade bättre med ett ackompanjemang av franskt dragspel. Medan pastarätten blev godare med en opera av Puccini i högtalarna. Samma resultat gällde även för tysk, spansk och grekisk mat.

Möjligen var det för att tillgodose allas olika smaklökar som Sony nyligen lanserade ljudtekniken multi-room, vilket är ett system där flera högtalare på olika ställen kan kopplas samman trådlöst. Det går sedan att välja om samma eller olika musik ska spelas upp i högtalarna. På så sätt är det möjligt att göra sitt eget smakexperiment.

- Sonys nya teknik multi-room gör det möjligt för personer att ta sin mat och dryck från rum till rum och uppleva hur förändringar i atmosfär och musik verkligen kan förändra smaken, säger Charles Spence.

I slutet av maj anordnade Sony ett exklusivt pressevent i London för att demonstrera hur musik påverkar våra smaklökar. Matthias Sjödin från Kingsize Magazine var en av de svenska journalisterna på plats.

- Att ljudsätta en middag var något jag aldrig tidigare upplevt eller tänkt på. Att koppla ihop smaksinnet med olika sorters ljud var en märkligt men mäktigt upplevelse, och det funkade faktiskt, säger Matthias Sjödin, Kingsize Magazine.

Med en trådlös högtalare är det enkelt att spela upp musiken från en mobil eller surfplatta med Google Cast via Bluetooth®/NFC One Touch™. Om nu inte sällskapet i sig kan få upp mungiporna förstås.

Forskningen visade även:

  • Klassisk musik bidrar till att vin och andra drycker smakar mer exklusivt.
  • Långsam musik kan göra att eftersmaken varar längre. Medan mer upptempo-musik gör att smaken försvinner snabbare.
  • Ju mer du gillar musiken, desto mer gillar du vad du äter – vad vi tycker om musiken överförs till vad vi tycker om mat och dryck.
  • Mycket tyder på att ljudet av piano fungerar bra tillsammans med björnbär, aprikos och hallon - förmodligen på grund av dess sötma.
  • Även vardagliga ljud runtomkring kan påverka matupplevelsen – exempelvis ljud som uppstår när man äter mat. Om ett krispigt ljud förstärks upplevs maten fräschare.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.