Forskare vid MIT – Massachusetts Institute of Technology – har startat crowdsourcing-projektet Moral Machine för att undersöka hur allmänheten vill att förarlösa bilar ska bete sig när det uppstår en farlig trafiksituation där det är oundvikligt att någon skadas. Om till exempel fotgängare går mot rött och bilen kommer att krascha in i en betongvägg om den väjar, ska den då välja att rädda passagerarna i bilen eller de utanför bilen?
Detta dilemma utgår ifrån det så kallade Spårvagnsproblemet, ett klassiskt tankeexperiement där ett skenande tåg kommer att köra över någon, oavsett utgång, och huvudpersonen kan välja att växla spår beroende på vem man anser bör räddas. Spårvagnsproblemet utformades redan på 1960-talet, men har på senare tid blivit högst aktuellt i samband med att självkörande bilar på vägarna har blivit verklighet.
Moral Machine är ett onlinespel där vem som helst kan delta och fatta beslut vid moraliskt svåra trafikscenarier. MIT-forskarna bakom spelet har tidigare genomfört en studie som visar att 76 procent av de svarande vill att det självkörande fordonet ska rädda så många som möjligt och offra den som sitter i bilen om det behövs, men när de fick frågan om de själva skulle köpa en bil som var programmerad på det sättet svarade de flesta nej.
– De flesta vill leva i en värld där bilarna minimerar dödsfallen, men alla vill att deras egen bil ska rädda dem själva till varje pris, säger en av studiens upphovsmän, Iyad Rahwan.
Spelet har samlat ihop svar från mer än 11 miljoner scenarier hittills. De som svarar tenderar att hellre rädda kvinnor än män. Ett annat resultat är att äldre offras mer än vad yngre gör. Testa dig själv i Moralmaskinen här.
Artikeln ursprungligen publicerad på Vi Bilägares hemsida.
Ämnen i artikeln
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.