Nästa artikel
Modernt parkeringshus gick sönder, bilar fast sedan länge
NYHETER

Modernt parkeringshus gick sönder, bilar fast sedan länge

Publicerad 15 september 2019 (uppdaterad 16 september 2019)
Inte för att någon husbil finns inblandad i denna dråpliga situation men parkera måste vi ju alla då och då. De flesta förväntar sig nog ändå att detta inte ska skapa några särskilda problem men ibland händer det osannolika. De parkerade bilarna går nämligen inte att köra därifrån.

Det fyra våningar höga och moderna parkeringshuset är en rund historia på Rörstrandsgatan i Stockholm. Garaget heter P-snurran och snurrigt är vad det är. Kanske till och med lite för snurrigt och modernt. För alla utom de 18 drabbade är det lätt att dra på munnen. Sannolikt kommer de 18 aldrig någonsin att utnyttja ett liknande parkeringshus igen, de är nog innerligt trötta på en leende omgivning.

Det hela tog sin början i slutet av juli då ett strömavbrott slog ut elektroniken. Jo, just elektroniken. Det är en så modern historia att man inte behöver parkera själv. Kör in genom porten, lämna bilen och sedan vet datorn var i huset det finns en ledig plats och bilen flyttas med ramper och lyftar till denna lämpliga plats. Efter uträttade ärenden kommer man så tillbaka och samma ramper och lyftar placerar bilen så att man kan öppna dörren och köra därifrån. Det är åtminstone så det är tänkt men den funktionen slogs ut vid strömavbrottet. Nu finns bilarna lika prydligt parkerade som när de kördes in.

Ägarna har nu stått och väntat i halvannan månad men ingen vet hur bilarna ska kunna återbördas till sina ägare och de är nog innerligt trötta på denna väntan. Stockholms stad har tvingats lösa situationen med hyrbilar och gratis parkeringsplatser i närheten.

De italienska ingenjörerna, det är nämligen en italiensk konstruktion, tillsammans med svenska tekniker sliter sitt hår för att försöka åtgärda problemet. Än så länge har de inte lyckats lösa det hela och nu diskuteras mer drastiska åtgärder. Man övervägar att slå in väggarna för att med andra lyftkranar och ramper få ut bilarna. Efter det kan Stockholms stad komma att få bomma igen parkeringen för gott. Det kan man ju förstå. Ett automatiskt parkeringshus med trasiga väggar och trasig automatik kanske inte skulle locka så många.

– Jag tror att den risken är rätt så stor för att vi vill inte ha en anläggning där kunderna riskerar att få fast sina bilar i ett par månader, säger Christian Rockberger, vd Stockholms parkering, till SVT som uppmärksammat historien. Fler snurror av den här tekniken kommer det inte att bli. Kanske ett mekaniskt garage, men då kommer vi välja en teknik som är mer etablerad i närområdet.

Det är tur att det finns en kaffekopp på taket så det finns något att dricka medan ägarna fortsätter att vänta. För nog är det väl en kaffekopp ändå, dessutom tillräckligt stor för att räcka ett par månader. 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.