Nästa artikel
Marieholmstunneln i Göteborg påbörjad
NYHETER

Marieholmstunneln i Göteborg påbörjad

Publicerad 28 augusti 2015 (uppdaterad 28 augusti 2015)
Just nu pressas 39 meter höga stålrör ner i leran vid Marieholm i centrala Göteborg. Bygget kommer att ta fem år och ska avlasta Tingstadstunneln. Du kan följa bygget i realtid via kameror på plats.

​Göteborg är i stort behov av nya älvförbindelser då nuvarande är överbelastade och i behov av reparation. Den nu påbörjade Marieholmstunneln blir en sänktunnel under Göta älv, vilket lite förenklat innebär att tre tunnelelement ska byggas i en torrdocka för att sedan bogseras ut i älven och sänkas ned i en muddrad ränna på botten av Göta älv.

​Marieholmstunneln, som är en del av det Västsvenska paketet, ska avlasta Tingstadstunneln och länka samman E6 med E45 och E20 via Partihallsförbindelsen. Den kommer också öka tillgängligheten och minska sårbarheten till Göteborgs hamn, Norra Älvstranden och industrierna på västra Hisingen.

Varje del kommer att bli cirka 100 meter lång, 31 meter bred, 10 meter hög och väga hela 25 000 ton. Den färdiga tunneln blir knappt 500 meter lång med tre körfält i vardera riktningen och beräknas vara klar 2020.

– Att planera och genomföra byggnation av en tunnel under Göta älv mitt i centrala Göteborg är stort, säger Stein Kleiven som är projektledare för tunneln. Vi ska hantera mäktiga lerdjup på cirka hundra meter i området. Därför krävs det omfattande markförstärkningar såsom pålningar och andra åtgärder. Det byggs inte så mångas sänktunnlar i världen varje år och här har vi experter, konsulter och entreprenörer från sex olika europeiska länder. Med alla yrkesarbetare blir det ännu många fler nationaliteter. Det ställer krav på att hantera olika kulturer, åsikter och att vi visar respekt för varandra, säger Stein Kleiven.

Entreprenör för arbetet är Züblin Scandinavia AB/Boskalis Sweden AB. Du kan följa det uppseendeväckande bygget i realtid genom att besöka deras hemsida.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.