Var tredje svensk oroar sig för att råka ut för inbrott när de är bortresta. Oron för inbrott är störst i de södra delarna av Sverige och minst i norr. Och det är grannen man vänder sig till för hjälp. Det visar en undersökning om vardagsbrott som försäkringsbolaget If gjort.
If har låtit fråga 3 500 personer runt om i Sverige om de är oroliga för att drabbas av inbrott när de är bortresta. Av svaren framgår att var tredje svensk oroar sig för inbrott i sitt hem. De geografiska skillnaderna är stora. I Skåne, Halland och Kronoberg är oron klart högre än i andra delar av landet. Minst är oron norrut, i Dalarna och Västerbotten.
— Oron speglar den utsatthet som finns. Organiserade ligor, ofta från andra länder, reser hit och bryter sig in i ett stort antal bostäder i ett område. Södra Sverige blir då mer drabbat eftersom det är kortare resväg från kontinenten och lättare att komma undan, säger Göran Kellner, utredningschef på If.
I undersökningen ställdes även frågan om man själv gör något för att förhindra inbrott. Två av tio uppgav att de inte vidtar några särskilda åtgärder. De flesta ber dock sina grannar om hjälp med att exempelvis hålla uppsikt och ta in posten. Det är också den bästa metoden enligt If.
— Vi vet av erfarenhet att grannsamverkan är det bästa sättet att slippa inbrott. Det kan vara allt ifrån att tömma postlådan till att ställa bilen på uppfarten och skotta snö på vintern. Flera ögon håller tjuven borta, säger Göran Kellner.
Ämnen i artikeln
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.