Bild
Nästa artikel
NYHETER

Många köpare lurade av privatannonser

Publicerad 23 maj 2016 (uppdaterad 24 oktober 2019)
Nu är det högsäsong för försäljning av husbilar och husvagnar. Tyvärr är det även högsäsong för bedragarna och på en lista som SVT skapat över bedrägerier ligger mobila boenden på en sjundeplats.
SVT har låtit deras publik höra av sig och fått in 117 berättelser under den gångna veckan. Siffran speglar dock inte de faktiska bedrägrierna under perioden och den lista som presenteras i artikeln, där husbilar och husvagnar hamnar på en sjundeplats, innehåller även betydligt äldre händelser. Tillsammans har de 117 som hört av sig blivit lurade på 3 411 591 kronor.

Med den volym av annonser som Blocket hanterar menar Blockets säkerhetschef att deras andel av det totala antalet bedrägerier snarare ligger under deras andel av annonsmarknaden. De gör även mycket för att hantera problematiken och det finns säkra betalningssystem att tillgå.  

Det är viktigt att förstå att bedragaren är expert på att vagga in sin motpart i en situation där bedragarens beteende framstår som fullständigt normalt och förtroendeingivande. Med facit i hand kan man tycka att bedragarens offer borde förstått vad som var på gång men så enkelt är det inte. Det är lättare att bli lurad än de flesta tror och försiktighet och kritiskt tänkande är en dygd.

När du lämnar över nycklarna frivilligt upphör även stöldförsäkringen att gälla, något inte alla är medvetna om. En sådan situation kan exempelvis vara vid provkörning. Dessutom är det inte bara på Blocket som det sker bedrägerier.

Här hittar du SVT:s artikel.

 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.